Facebook Pixel

Ce este un recuperator de caldura si unde se foloseste

Ce este un recuperator de caldura si unde se foloseste

[CE ESTE UN RECUPERATOR DE CALDURA]

Un recuperator de caldura este o unitate de ventilatie ce realizeaza un permanent schimb de aer in incaperea pentru care va fi montat, recuperand o parte din caldura aerului evacuat. De asemenea, poate fi integrat intr-un sistem HVAC ca parte componenta a acestuia sau folosit ca unitate singulara. Un recuperator de caldura are rolul de a evacua aerul viciat dintr-o incapere, de a introduce aer proaspat, filtrare aer proaspat introdus si de a realiza transferul de energie termica intre cele doua schimburi de aer. Periodic are nevoie de mentenanta si de inlocuirea filtrelor. 


[CUM FUNCTIONEAZA RECUPERATORUL]

Modul de functionare poate fi setat din panoul de comanda din dotare astfel: 

- Modul vara – cand realizeaza schimburile de aer, introducere si evacuare cu transfer termic;

- Modul iarna – cand se seteaza temperatura dorita iar ventilatoarele pornesc concomitent cu bateria electrica (aceasta este furnizata separat si este necesara doar daca se doreste incalzire). 

In timpul procesului de evacuare a aerului viciat si inlocuirea acestuia cu aer proaspat filtrat din exterior, prin schimbatorul de caldura se realizeaza recuperarea de caldura, astfel, o parte din caldura aerului evacuat este transferata fluxului de aer introdus. Cele doua fluxuri de aer ce trec prin schimbatorul de caldura nu se intersecteaza. 

Eficienta unui recuperator de caldura este influentata de anumiti factori, cum ar fi temperatura exterioara, nivelul de umiditate din aer, tipul de schimbator de caldura folosit, dimensionarea incorecta sau nivelul de colmatare al filtrelor. 

Partile componente ale unui recuperator de caldura sunt: 

- Schimbator de caldura (care poate fi de mai multe tipuri)

- Ventilatoare AC pentru introducere si evacuare aer

- Filtre pentru aerul introdus si evacuat (G4)

- Capac pentru acces servisare filtre si ventilatoare

- Cutie electronica – panou de automatizare

- Suporti de prindere

- Conexiuni pentru tubulatura

- Carcasa externa din panouri cu izolatie poliuretanica rezistenta la foc


Imaginea de mai jos explica modul de functionare al recuperatorului de caldura:


 

[CUM ALEGI UN RECUPERATOR DE CALDURA]

Trebuie luati in considerare urmatorii factori in alegerea unui recuperator de caldura:

- Spatiul pe care urmeaza sa-l deserveasca (rezidential sau comercial)

- Volumul incaperii pentru dimensionarea corecta a recuperatorului

- Posibilitatile de montaj (interior/exterior, amplasare, spatiu necesar pentru tubulatura)

- Calcularea traseelor de tubulatura

- Eficienta schimbatorului de caldura

- Nevoile spatiului (ventilatie, incalzire)


[UNDE SE FOLOSESTE UN RECUPERATOR]

Pornind de la nevoia continua de ventilatie, aport de aer proaspat si inlocuirea aerului poluat din interior, spatiile in care se poate folosi un recuperator de caldura sunt printre cele mai diverse, de la sali de sport la sali de conferinta, spatii de birouri, spatii comerciale sau rezidentiale, restaurante etc. 

Recuperatorul de caldura poate fi folosit unde ventilatia mecanica este necesara pentru a asigura fluxurile adecvate de ventilatie, cat timp vehiculeaza aer conventional curat. 


[CE NU FACE UN RECUPERATOR DE CALDURA]

Indiferent daca este folosit singur sau ca facand parte dintr-un sistem HVAC, recuperatorul nu dezumidifica aerul. Acolo unde nivelul de umiditate din aer depaseste 50-60%, trebuie stiut ca un recuperator nu va rezolva aceasta situatie. In acest caz, te rugam sa iei legatura cu noi pentru a stabili ce echipament este mai potrivit. 

Recuperatorul de caldura nu purifica aerul. Foloseste filtre G4 pentru filtrarea aerului proaspat introdus din exterior, insa purificarea aerului se realizeaza prin aparate special dotate cu sisteme de filtrare in acest sens si in mai multe etape. 


Prezentarea de mai sus face referire la recuperatoarele de caldura marca RENAIR pe care le comercializam dar unele informatii sunt general valabile pentru acest tip de echipament.

Pentru alegerea si dimensionarea corecta a recuperatorului, te rugam sa iei legatura cu noi pe adresa de mail comenzi@all4ventilation.ro sau direct la telefon 0721775361. 


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs