Explicarea termenilor utilizati in domeniul HVAC

 

Aer conditionat tip split = aparat ce raceste incaperea dorita prin recircularea aerul din interiorul ei. Dispune de o singura unitate exterioara si o unitate interioara.

 

Aer conditionat de tip multi split = aparat ce raceste incaperea dorita prin recircularea aerul din interiorul ei.  Dispune de o singura unitate exterioara si 2 sau mai multe unitati interioare, acesta din urma putand fi amplasate in camere diferite.

 

BTU* = British Thermal Unit, prescurtat BTU (in romana = unitate termica britanica) este o unitate de masura pentru caldura, egala cu cantitatea de caldura necesara pentru a creste temperatura unei cantitati de o livra de apa cu un grad Fahrenheit. Deoarece capacitatea termica masica a apei variaza cu temperatura, iar livra si caloria au avut diferite definitii în diverse perioade de timp, valoarea BTU variaza între 1054,35 J (cu caloria folosita în termodinamica chimica) si 1059,67 J (cu caloria la 4 °C).

BTU nu face parte din Sistemul International.

Conversii

Actual, standardul ISO 80000-5:2007[1] stabilește echivalentul SI la:

1 BTU ≈ 1055,056 J, care este o valoare rotunjită la acuratețea măsurăturilor practice a valorii calculate pe baza caloriei internaționale.

Putere termică

Pe baza BTU este definită o unitatea de măsură pentru putere termică, BTU pe oră (BTU/h), utilizată pentru a specifica puterea termică de încălzire și de răcire a instalațiilor de climatizare în țările în care se folosește sistemul de unități anglo-saxon. În acest context, puterile se exprimă adesea în mod eronat în BTU (valorile reprezintă de fapt BTU/h). O astfel de exprimare este cu același tip de eroare ca și a exprima vitezele în kilometri în loc de kilometri pe oră.

Relația de conversie a BTU/h in kW este:

1 BTU/h ≈ 1055,056 / 3600 kW ≈ 1 / 3412 kW sau mai simplu: 1000 BTU/h = 293 W

Pentru evaluări aproximative raportul 1:3400 dă o eroare sub 0,4 %

*Sursa info: https://ro.wikipedia.org/wiki/British_Thermal_Unit

 

 Chiller = aparat folosit pentru racirea apei, in sistemele de aer conditionat dar si pentru echipamente specializate din industria HVAC. Apa racita, va circula printr-un schimbator de caldura, pentru a raci aerul sau echipamentul respectiv.

 

COP = Raportul dintre energia obtinuta (puterea termica de incalzire generata) si energia consumata (puterea electrica absorbita) denumit coeficient de performanta (COP – Coefficient of Performance) si  este caracteristica de baza a unei pompe de caldura.

 

Convector = Aparat folosit pentru conditionarea aerului in camera prin circulatie fortata, compus dintr-o baterie de incalzire si/sau una de racire, un filtru de aer si un ventilator.

 

Decibel (Db) = Unitate de măsură a intensității (sau presiunii) acustice, egală cu o zecime dintr-un bel.

 

Dezumidificare = functie a aparatelor de specialitate pentru a extrage si elimina umezeala din aerul incaperii.

 

DNA = Diametru nominal de aspiratie

 

DNR = Diametru nominal de refulare

 

EER = este abrevierea de la Energy Efficiency Ratio - Rata de Eficienta Energetica, reprezentand raportul dintre puterea electrica consumata si puterea de racire generata. Cu cat raportul este mai ridicat, cu atat echipamentul este mai eficient.

 

Filtru de aer = element al instalatiilor de ventilare/climatizare avand functia de retinere a impuritatilor solide sau gazoase din aerul atmosferic si/sau recirculat, inaintea introducerii acestuia in incaperile supuse ventilarii sau climatizarii.

 

Filtru HEPA = High efficiency particulate air sau pe scurt, filtru HEPA, are un grad de eficienta foarte ridicat in indepartarea impuritatilor foarte fine din aer si/sau a alergenilor.  

 

Filtru carbune activ = combina functia de retinere a impuritatilor solide sau gazoase din aerul atmosferic si/sau recirculat cu absorbtia fumului si a mirosurilor neplacute; retine polenul din aer.

 

Freon (Agent frigorific*) = Un agent frigorific este o substanță folosită ca agent de lucru în instalații frigorifice sau pompe de căldură, ce suferă reversibil schimbări de fază de la gaz la lichid, transportând astfel căldura de la un mediu la altul. Transferul de căldură se face prin încălzire, vaporizare (trecerea din stare lichidă în stare gazoasă preluând căldură) și apoi prin răcire și condensare (trecerea din stare gazoasă în stare lichidă cedând căldură) la temperaturi scăzute sau ale mediului ambiant.

*Sursa info: https://ro.wikipedia.org/wiki/Agent_frigorific

 

HVAC = Heating, Ventilation and Air Conditioning

 

Inverter = aparatele de aer conditionat INVERTER sunt capabile sa regleze transferul termic modificand viteza compresorului in functie de modul de functionare selectat. Consumul electric va fi redus, deoarece compresorul nu va lucra la capacitate maxima, ci se va regla automat in functie de modul in care functioneaza aparatul de aer conditionat. Caracteristica principala a unui aparat de aer conditionat  inverter este aceea ca are un consum energetic mai mic cu aproximativ 40% fata de un aparat incadrat in clasa A de energie. Aparatele de tip inverter sunt capabile sa functioneze in intervalul de temperatura exterioara de la -15°C pana la +43°C.

  

Monofazat* = Care este alimentat cu o singură sursă de tensiune sau cu mai multe surse având tensiunile în fază ; (despre o mașină, o instalație) care folosește circuitul electric descris mai sus; monofazic.

*Sura info: https://dexonline.ro/definitie/monofazat

 

Perdea de aer = Perdelele de aer sunt echipamente moderne de climatizare, cu scopul de a mentine conditiile de confort din interior, prevazute cu ventilatoare puternice pentru refularea unui curent intens de aer.

Energia cinetica a aerului in miscare creeaza o bariera invizibila, exact ca o cascada, care previne transferul termic intre cele doua spatii (exterior si interior), cu presiune si clima diferite. Previne, de asemenea, patrunderea prafului, a fumului, insectelor etc.

 

Razele UV* = numite și raze UV sunt radiații electromagnetice cu o lungime de undă mai mică decât radiațiile luminii percepute de ochiul omenesc.

*Sursa info: https://ro.wikipedia.org/wiki/Raze_ultraviolete

 

R.p.m. (R.P.M.) = rotatie pe minut

 

Trifazat* = (Despre unele circuite electrice) Format din trei circuite monofazate de curent alternativ, care nu sunt în legătură de fază unele cu altele; trifazic. 2. (Despre mașini electrice) Care funcționează cu un circuit electric trifazat.

*Sursa info: https://dexonline.ro/definitie/trifazat

 

Ventilare = Proces prin care se face inlocuirea partiala sau totala a aerului viciat dintr-o incapere.

 

Ventilare mecanica = ventilare efectuata prin circulatia aerului activata de masini sau de alte dispozitive consumatoare de energie (ventilatoare, corpuri incalzitoare etc).

 

Ventilare naturala = ventilare efectuata prin circulatia aerului determinata de diferenta de presiune dintre exterior si interior si de tirajul produs de cosurile de sobe sau de cosurile de ventilatie, precum si de curentii de aer ce se produc datorita diferentei de temperatura ce exista intre frontul insorit si cel umbrit al cladirii.

 

VRF = "variable refrigerant flow" - "debit variabil de agent frigorific". Sistemele VRF sunt sisteme de climatizare compuse dintr-un grup de unitati externe si doua sau mai multe unitati interne, de tip split de perete, convertibil de tavan, duct sau caseta.

Debitul de refrigerant este variat in functie de conditiile stabilite, sistemele putand fi configurate pentru a oferi atat cald cat si rece utilizatorilor din aceeasi incapere, in unitati interne diferite.  

Intervalul de temperatura exterioara pentru functionare este cuprins intre -20° / +45°.