Cum alegi ventilatorul de baie
Indiferent de constructie, este necesar sa fie dimensionat corespunzator volumului baii. Tine cont de modalitatea de montaj posibila in baia ta (perete, tavan sau fereastra cat si de refularea aerului, direct in exterior sau in tubulatura – acest aspect influentand tipul de ventilator necesar). Sunt doua tipuri de ventilatoare disponibile din punct de vedere al constructiei: axiale sau centrifugale. Fiecare dintre cele doua se preteaza unui anumit tip de montaj si se diferentiaza major prin presiunea disponibila, nivelul de zgomot si pret. Exista dotari suplimentare disponibile in functie de preferintele sau necesitatile fiecarei persoane sau familii in parte: temporizator, clapeta antiretur, senzori de prezenta sau senzori de umiditate, jaluzele automate, motor long-life etc). In functie de volum, pentru o baie casnica obisnuita sunt recomandate intre 6 - 10 schimburi orare (depinde aici si de numarul de persoane care folosesc baia sau chiar de preferintele fiecaruia).
Calculare debit ventilator:
V * N = Q (m3/h)
Unde:
V = volumul incaperii L x l x h
N = numar de schimburi orare care ne arata de cate ori se schimba aerul din incapere intr-o ora
Numarul de schimburi orare recomandat difera de la o tara la alta, de un climat la altul, sau de cati membri sunt in familie.
Ce avantaje are montajul unui ventilator de baie
5 avantaje majore ale montarii unui ventilator in baie:
· poti respira aer curat chiar daca baia nu este prevazuta cu geam de aerisire;
· eviti formarea mucegaiului pe pereti;
· elimina aburul, protejand astfel peretii si mobilierul din incapere prin evitarea formarii de condens;
· elimini caldura in exces ce poate fi deranjanta, care se formeaza de la apa fierbinte sau chiar de la folosirea uscatorului de par;
· este recomandat, chiar si in situatia in care exista fereastra, sa fie folosita si ventilatia mecanica pentru a reduce timpul de evacuare a umiditatii si/sau a mirosurilor neplacute.
Cum montezi ventilatorul de baie?
In functie de refularea ventilatorului sunt disponibile urmatoarele tipuri de montaj:
· Perete / tavan, cand refularea poate fi in doua feluri:
- Refulare direct in exterior – caz in care se poate alege un ventilator axial (elicoidal)
- Refulare in tubulatura – sunt necesare diametrul si lungimea tubulaturii (cate etaje are cladirea si la ce etaj va fi montat ventilatorul – pentru calcularea pierderilor de presiune) – caz in care se poate alege un ventilator centrifugal
· Fereastra - cand refularea este direct afara si se poate alege ventilator axial (elicoidal) de fereastra
Majoritatea ventilatoarelor casnice din piata sunt construite pentru a vehicula aer curat, fara grasimi, fara particule abrazive, praf rezultat din actiuni de renovare sau substante inflamabile. Este important sa cunosti acest aspect. Toate cele enumerate vor reduce considerabil durata de viata a ventilatorului.
Cel mai puternic ventilator de baie
Ventilatoarele de baie sunt de 2 tipuri: axiale si centrifugale. Subliniem, inca de aici, ca ambele sunt la fel de bune daca sunt montate conform recomandarilor producatorului. Cel mai puternic ventilator de baie este cel dimensionat si montat corect.
Axial – refuleaza aerul direct afara, in exterior.
Centrifugal – refuleaza aerul in tubulatura.
Orice inversare a acestor recomadari va conduce la ineficienta ventilatorului si posibila ardere a motorului (nivel de zgomot crescut, durata de viata redusa, descentrare ax, perfomanta slaba). Te putem ajuta sa alegi ventilatorul puternic pentru baia ta.
Poti afla si mai multe informatii despre de ce este un ventilator de baie puternic
aici.