Cum alegi un ventilator baie 100mm
Ventilatoarele de baie 100 mm pot fi de 2 tipuri, axiale si centrifugale. Alegerea tipului potrivit se face in functie de posibilitatea de evacuare a acestuia. Daca se monteaza pe perete si evacueaza direct afara este necesar axial, daca se monteaza in perete cu evacuare in tubulatura sau coloana de ventilatie, este necesar tipul centrifugal. Desigur, el este conditionat si de gaura din perete in care trebuie sa intre. De obicei dimensiunea sau diametrul de racord pentru ventilatoare de baie 100mm este de 97-98 mm. Diametrul nominal este 100 mm. Este potrivit pentru o baie rezidentiala ce necesita un debit de cca. 90-100 mch.
Unde se monteaza
Sunt multe modele disponibile cu design diferit, însă majoritatea se pot monta atat pe perete cat si in tavan. La unele modele chiar sunt disponibile kit-uri pentru montajul pe tavan pentru a evita infiltratii de apa. De asemenea, la modelul Punto de la Vortice exista disponibil si kit pentru montaj pe geam. Acesta este separat de ventilator si necesita comanda speciala la furnizor.
Care sunt avantajele la ventilatoare baie 100 mm
Sunt printre cele mai raspandite modele si mai tot timpul disponibile in stoc. Ventilatoare baie 100 se regasesc adesea in oferta, fiind diametrul cel mai comun in bai. Au debitul necesar pentru o baie obisnuita de 6 mp. Sunt silentioase; la ventilatoare baie 100mm de la Vortice nivelul de zgomot este cuprins intre 27-37 dB, pentru modelele de tip axial. Instalarea unui ventilator de baie va indeparta rapid umezeala din baie sau caldura in exces de la apa calda sau folosirea uscatorului de par.
Cum se curata un ventilator baie 100mm
Se intampla de multe ori, dupa ce “ne-am luat de grija” si am montat ventilatorul, sa uitam de curatarea lui cu lunile. Sau chiar de tot. Rolul lui este sa evacueze aerul viciat din incapere, cu un nivel de umiditate ridicata si incarcat cu particule de praf. Acestea, din cauza umiditatii, se depun, se lipesc pe elicea ventilatorului. Aceasta mizerie care se depune va determina elicea sa creasca in greutate riscand sa se descentreze si sa creasca nivelul de zgomot al ventilatorului.
Ventilatorul de baie se curata foarte usor. Indepartati capacul frontal al ventilatorului si curatati praful depus cu pensula uscata. Frecventa cu care trebuie curatat depinde insa de la o zona la alta sau de la o casa la alta. In zona urbana de exemplu, unde traficul si constructiile sunt frecvente, va fi necesar sa fie curatat mai des. Daca ventilatorul este dotat cu filtru, acesta trebuie inlocuit periodic. Un filtru cu un grad ridicat de colmatare va afecta performanta ventilatorului.