Ce inseamna timer / temporizator
Timer-ul este o placuta electronica cu care ventilatoarele pot fi dotate. Acesta este reglabil si se seteaza in momentul instalarii ventilatorului. Timerul permite ventilatorului de baie Vortice sa mai functioneze de la 3 pana la 20 de minute dupa ce este oprita lumina. Timpul minim de functionare setat din fabrica este de 3 minute. Acesta poate fi prelungit in functie de preferintele fiecaruia pana la 20 de minute, pentru a permite evacuarea completa a aerului viciat si a aburului din baie.
Unde se monteaza un ventilator baie cu timer / temporizator
Timer-ul poate fi atat o preferinta, cat si o necesitate, in functie de locul in care se monteaza. La o baie intr-un spatiu comercial poate fi ales un ventilator cu timer pentru prelungirea timpului de ventilatie mecanica pentru evacuarea mirosurilor si a aerului stationar. Intr-o baie rezidentiala, pentru evacuarea aburului sau a caldurii in exces cauzata de uscatorul de par. Este potrivit pentru ambele spatii. Ventilatoare baie cu temporizator pot fi de 2 tipuri: axiale si centrifugale. Cele axiale se monteaza pe perete cu evacuare direct afara, cele centrifugale se pot monta pe perete cu evacuare in tubulatura sau coloana de ventilatie.
Ce tip de alimentare electrica este necesara la ventilatorul de baie cu timer
Curent monofazic 220-230 W este necesar pentru alimentarea electrica.
Insa este foarte important ca la ventilatorul de baie cu timer sa fie trase 3 fire de legatura, 2 faze si 1 nul.
2 fire, de regula maro si albastru, sunt pentru alimentarea permanenta si al treilea, faza de comanda, de obicei rosu, care porneste ventilatorul. Cand faza de comanda este intrerupta, in cele mai multe cazuri aceasta este legata la lumina din baie, porneste timerul care permite functionarea ventilatorului in continuare pentru perioada de timp la care a fost setat (de la 3 minute minim, pana la 20 maxim), prin alimentarea permanenta.
Cum se face mentenanta ventilatoarelor de baie cu timer / temporizator
Orice ventilator de baie, fie dotat cu timer sau fara, are nevoie de curatare periodica. Acesta evacueaza aer viciat, incarcat cu praf, care se depune in timp pe componentele ventilatorului. Modalitatea recomandata pentru curatarea ventilatoarelor de baie este cu ajutorul unei pensule uscate sau in locuri mai greu accesibile, cu ajutorul unui spray cu aer comprimat. Nu aplicati presiune asupra componentelor. Timer-ul nu necesita o atentie deosebita iar in cazul ventilatoarelor Vortice, acesta este plasat intr-un loc mai ferit de particulele de praf ce s-ar putea depune pe el.