Cand folosesti ventilatorul de tavan
Ventilatorul de tavan se foloseste de foarte multe ori pentru designul elegant pe care il ofera incaperilor, insa trebuie cunoscut si faptul ca instalarea acestuia are avantaje. Este preferat in tari cu umiditate crescuta si climate calde si temperate, in orase cu deschidere la mare sau ocean pentru senzatia de racoare pe care acesta o ofera. Se foloseste cand diferenta de temperatura a aerului dintre podea si tavan este mai mare de 3° C si este fi util pe intreaga perioada a anului. Ventilatoarele de tavan se impart in doua mari categorii, in functie de incaperea in care se folosesc: pentru mediul industrial cu specificatii exacte ale materialului din care sunt fabricate sau conditii de montaj, pentru laboratoare farmaceutice, sere sau fabrici, si ventilatoarele de tavan pentru uz rezidential si comercial cum sunt dormitoarele, living-urile, terasele sau restaurantele.
Ce functii are ventilatorul de tavan
Functiile pe care le indeplineste un ventilator de tavan sunt:
· Viteza reglabila
· Destratificare
· Racoreste incaperea
· Pune aerul in miscare, in circulatie, pentru a nu deveni stationar
· Lumina (la cele care permit montajul lustrei)
· Confort ambiental
· Reversibilitate
Cum alegi un ventilator de tavan potrivit
Ventilatorul pentru tavan se alege in functie de destinatia incaperii si de beneficiile pe care le putem obtine de la el. Sunt disponibile modele cu 3 si 4 pale, cu lumina sau fara, in diferite culori pentru a se potrivi usor oricarui ambient. Pentru controlul acestora se va folosi variatorul de viteza compatibil sau sistemul de control cu telecomanda prin infrarosu. In cazul ventilatoarelor de tavan industriale, exista variatoare de viteza care pot controla de la 6 pana la 16 ventilatoare odata.
Ventilatorul de tavan poate raci o zona de 2.5 ori diametrul palelor in spatiu deschis. Inaltimea minima recomandata de instalare este de 2.3 m (in spatiu residential). Marind distanta intre podea si tavan, se reduce numarul de ventilatoare cerute. Aceasta deoarece cu cat se monteaza la inaltime mai mare, cu atat sunt mai eficiente. Ventilatoarele de tavan nu introduc aer proaspat in incapere.
Care sunt beneficiile instalarii unui ventilator de tavan
Oferte pentru ventilatorul de tavan sunt pe toate perioada anului intrucat aceasta instalatie nu este folositoare numai iarna pentru recuperarea aerului cald ci este utila si vara deoarece creeaza o placuta si persistenta senzatie de racoare creand o microclima cu aer “viu”, nu stationar.
Economie de energie
S-a calculat costul unei instalatii compusa din ventilatoare de tavan Vortice® si s-a constatat ca, de regula, se amortizeaza in primul an de functionare. Foarte convenabil considerand in cat de putin timp se va obtine o economie efectiva de energie.
Flexibilitate datorita posibilitatii reglarii turatiei
In perioada verii poate fi un suport important si pentru o eventuala instalatie de aer conditionat.
Stratificarea si dispersia caldurii
In timpul iernii cand spatiile cu inaltimi mari, in mod special, se incalzesc, se produce un fenomen fizic obisnuit: aerul cald a carui greutate este mai mica decat a aerului rece, urca spre tavan, stratificandu-se. Diferenta de temperatura la care se poate ajunge poate fi si de 13° C. In plus, caldura se pierde prin suprafetele vitrate sau plafoane izolate necorespunzator. Cu cat este mai inalta incaperea, cu atat este mai mare cantitatea de caldura care trebuie suplimentata pentru a se obtine o temperatura optima la inaltimea omului. Consecinta este ca in aceste spatii, instalatiile de incalzire sunt suspuse unui efort continuu si costisitor, pierzand astfel energie si bani iar incalzirea este tot insuficienta acolo unde intr-adevar este necesara.
Functia reversibila
Aceasta permite inversarea debitului de aer de la podea la tavan. De asemenea, micsoreaza diferenta de temperatura dintre nivelul podelei (unde temperatura este mai mica) si nivelul tavanului (unde temperatura este mai mare). Cand ventilatoarele de tavan au sensul de rotatie inversat, trimit aerul catre partea superioara a incaperii.
Design elegant
Cu toate că are avantaje remarcabile, ventilatorul de tavan se foloseste in anumite situatii doar pentru aspectul estetic si completarea arhitecturii din interior.
Sunt silentioase
Ventilatoarele de tavan sunt comparabile la nivelul de zgomot cu aerul conditionat. Au un raport excelent intre puterea motorului, debit si nivelul de zgomot.
Gama variata de modele
Pornind de la diferite diametre disponibile, care se potrivesc oricarui spatiu ca volum si inaltime, poti alege culoarea preferata sau designul diferit. Pot fi cu 3 sau 4 pale, dotate cu lustra cu becuri pe diferite puteri. Sunt modele care pot fi actionate din telecomanda sau, pentru cine prefera, printr-un panou de comanda care se monteaza pe perete. Pot fi comandate separat tije de prelungire pentru potrivire perfecta in orice incapere.