Ce inseamna desfumare
Desfumarea (evacuarea fumului și a gazelor fierbinți) inseamna extragerea si evacuarea fumului si a gazelor fierbinti si toxice din spațiile in care are loc un incendiu. Desfumarea este obligatorie pentru cladirile care se incadreaza in cerintele normativului si are rolul de a asigura procesul de evacuare in siguranta a oamenilor si pentru a facilita accesul echipelor de interventie. Prin desfumare se intelege un sistem de ventilatie cu echipamente special construite pentru a rezista la o temperatura de maxim 400 de grade timp de minim 2 h. Acest sistem de ventilatie este foarte important si conditie obligatorie pentru obtinerea avizului de functionare de la ISU pentru cladirile care se incadreaza in cerintele normativului.
Care este temperatura maxima de functionare
Sistemul de desfumare este realizat din ventilatoare rezistente la foc pe o perioada limitata de timp, clasificate sa functioneaze la 400 grade timp de minim 2 ore, cat si din accesoriile de montaj necesare sistemului rezistente la foc (tubulatura, trape desfumare, ventilatoare tip jetfan, etc). Ventilatoarele de desfumare pot functiona la temperaturi normale continuu iar in caz de incendiu sa fie actionate automat pentru a porni pe treapta maxima. Aceste ventilatoare pot functiona la temperatura de 400 grade Celsius pentru 2 ore, ulterior stingerii incendiului ele vor trebui inlocuite.
Cand folosesti un ventilator pentru desfumare
In cazul unui incendiu cand exista mai multe riscuri:
- gaze si substante toxice produse prin ardere, cu efecte lacrimogene si imposibilitatea de a scapa
- fumul dens rezultand in vizibilitate redusa sau obstructionata
- temperatura ridicata
- scaderea oxigenului si creșterea monoxid de carbon cu efecte precum pierderea cunostintei sau asfixiere.
Care sunt avantajele sistemului de desfumare
Sisteme de ventilatie fortata caracterizate prin prezenta unuia sau mai multor ventilatoare in mod adecvat concepute pentru a evacua fumul si gazele fierbinti in cazul unui incendiu si ofera avantaje semnificative:
- indepartarea fumului si gazelor fierbinti pentru a permite evacuarea oamenilor
- mentinerea sub control a unei temperaturi din incinta pentru a evita prabusirea structurilor portante statice ale incaperii
- ventilatia spatiului in situatii de activitate normala (aer curat) cu posibilitatea de a utiliza motorul la viteza mica.