Cauti ventilatorul potrivit pentru hota? Ai gasit ce trebuie!
Este important sa fie respectate anumite cerinte pentru ca tu sa fii multumit de hota aleasa. Indiferent daca vorbim despre hota rezidentiala sau industriala, ventilatorul pentru hota este obligatoriu in oricare dintre cazuri. Un ventilator de hota dimensionat si ales corect va elimina cu succes fumul din bucatarie, excesul de caldura si abur si va permite desfasurarea activitatii in conditii optime. Eliminarea mirosurilor prin ventilatoare pentru hote profesionale nu va fi niciodata in procent de 100%. Si este bine sa nu ne pacalim cu alte iluzii ca ele vor face asta. Chiar daca poate fi usor supra-dimensionat ventilatorul de hota, pentru a avea debit si presiune mai mari, o parte din mirosul din bucatarie va persista. Acest lucru este cauzat de impregnarea acestuia in pereti, echipamente, haine, a gatirii continue in incapere etc.
Stim! Multe modele disponibile, ce alegi pana la urma?
Ventilatoare profesionale pentru hotele de restaurant sunt modelele centrifugale, tip melc, si se monteaza pe tubulatura. Este bine sa lasati persoanele specializate sa aleaga ventilatorul potrivit. Vi se vor cere cateva date de referinta dupa care se efectueaza calculul corect in dimensionarea ventilatorului.
Dimensiunile hotei, inaltimea de la zona de gatit pana la hota, existenta/sau nu a filtrelor, lungimea tubulaturii prin care se face evacuarea aerului viciat, forma si diametrul acesteia, sunt elementele de care trebuie sa tinem seama in dimensionarea corecta a ventilatorului de evacuare. Alegerea ventilatorului potrivit se realiza doar in urma calcularii debitului si presiunii necesare dupa datele de mai sus. Pentru hotele profesionale, acolo unde lungimea lor depaseste 1 metru, se recomanda montarea unui ventilator centrifugal tip melc, la exterior, la capatul tubulaturii. Motorul este in afara fluxului de aer murdar si viciat, iar performantele sunt mai ridicate la aceste modele.
Care este modalitatea corecta de ventilatie pentru hota?
Chiar daca am ales corect ventilatorul de evacuare, fara a realiza un aport de aer proaspat in bucataria respectiva nu vom avea un sistem eficient de ventilatie. In absenta aportului de aer ventilatorul de evacuare va functiona cu eficienta un timp foarte scurt, in functie de volumul camerei in care este amplasata hota. In ciuda faptului ca ventilatorul de evacuare va functiona fumul va iesi din planul de aspiratie al hotei si vom avea impresia ca nu este dimensionat corect.
Prin urmare este absolut necesar sa asiguram un aport de aer proaspat constant dimensionat la valoarea egala sau mai mare cu cea a aerului evacuata prin hota.
Cu filtru, fara filtru? That’s the question!
Cat de importanta este utilizarea unui filtru de grasime?
Majoritatea hotelor au in dotare filtre de grasime si sunt in mare parte din aluminiu. Filtrele joaca un rol foarte important atat in selectia ventilatorului potrivit pentru hota cat si pentru protectia acestuia ulterior. In selectie, el trebuie luat in calcul pentru pierderile de presiune ale ventilatorului si apoi, cu cat cantitatea de grasime din aerul transportat este mai mica la trecerea prin ventilator, cu atat durata de viata a lui va fi mai mare. Se recomanda folosirea filtrelor de grasime in oricare dintre cazuri, bucatarie casnica, in restaurant, in sectorul industrial de fabricatii. Atat in situatia folosirii lor pentru oprirea grasimii sau evacuare fum cu funingine, in cazurile hotelor pentru sudura, este obligatorie spalarea acestora temeinic. Un filtru prea incarcat de murdarie va afecta performanta ventilatorului ales corect.