Cum functioneaza un sistem VRF / VRV
Sistem VRF, sau sistem VRV. este un sistem de aer conditionat multizonal ce controleaza debitul variabil al agentului frigorific. Este format dintr-o unitate externa, sau un grup de unitati externe, ce furnizeaza agent frigorific conditionat (freon) catre unitatile interne printr-un sistem de tevi (de cupru). Functioneaza in totalitate cu energie electrica (fata de alte sisteme pentru racire sau incalzire care necesita fie instalatie de apa (chiller/centrala termica) fie instalatie de gaz (centrale). Aparatele VRF sau VRV (sau unitati interne vrf) care pot fi folosite in acest sistem de climatizare sunt diferite. Pot fi tip caseta, de podea, split sau tip duct (montaj in tavan). Unitatile interne se vor monta in diferite camere ce necesita climatizare, in functie de deciziile impuse de arhitect sau proiectant atat pentru tipul de interna folosit cat si pentru puterea necesara lor. Este recomandat ca puterea insumata a tuturor unitatilor interne (indiferent de tipul lor) sa nu depaseasca puterea unitatii (sau a unitatilor) externe.
Avantaje sistem VRF / VRV
Sistemul VRF optimizeaza performantele prin unitatile exterioare si interioare cu eficienta ridicata, la care se adauga tehnologia inverter si controlul gestionarii inteligente a energiei. 10 avantaje ale unui sistem VRF:
- costuri reduse ale energiei electrice pe termen lung prin gestionarea inteligenta a microclimatului interior;
- eficienta ridicata datorita tehnologiei inverter;
- ofera confort personal prin realizarea confortului termic ambiental dorit;
- nivel de zgomot redus;
- este flexibil, control zonal exact (monitorizare si control individual pe fiecare camera sau etaj separat);
- mentine temperatura constanta pe suprafete mari;
- adauga valoare cladirii (in vederea inchirierii spatiilor ulterior sau la vanzare);
- functioneaza cu energie electrica, nu este necesara instalatie de gaz sau apa;
- montaj si intretinere usoare;
- multiple modele si puteri disponibile ale unitatilor interne care se potrivesc oricarui spatiu.
Ce diferenta este intre VRV si VRF
Ca si sistem de climatizare, ambele au aceleasi functii si avantaje. Ambele denumiri ale sistemului folosite sunt corecte si sunt acronimele de la: VRF - variable refrigerant flow (debit variabil de agent frigorific) si VRV - variable refrigerant volume (volum variabil de agent frigorific). Sunt denumirile aceluiasi tip de sistem de climatizare, diferenta o face modul de descriere si dreptul de autor asupra denumirii. Detinatorul dreptului de autor pentru denumirea VRV este Daikin, de unde si marca inregistrata pe acronim VRV.
Cat costa un sistem de climatizare VRF
Costul unui sistem VRF poate fi calculat doar dupa stabilirea necesitatilor spatiului ce necesita climatizare. Ca investitie initiala intr-o caldire care nu beneficiaza de climatizare, este varianta cea mai putin costisitoare dintre echipamentele HVAC dedicate acestui proces. In plus, timpul de amortizare al acestei investitii se reduce considerabil datorita economisirii de energie electrica. Pentru a afla cat costa un sistem VRF se va calcula mai intai necesarul de kW pentru unitatea externa (care variaza intre 8 kW, la mini vrf, si 65 kW putere/unitate) si apoi necesarul internelor (care de asemenea au puteri diferite si variaza intre 2 kW si 15 kW putere/unitate). La unitatile interne costul difera, chiar daca au aceeasi putere disponibila, din cauza tipului si constructiei lor. Modalitatea recomandata pentru bugetarea costurilor unui sistem de climatizare VRF este contractarea unui proiectant HVAC si apoi cererea unei oferte de pret pentru necesarul stabilit. Aceasta oferta de pret poate sa includa costuri de manopera si montaj la cerere.