Ce trebuie sa faci dupa inundatie in casa? Indicatii & sfaturi utile

O inundație îți poate da planurile peste cap, iar în cele mai multe dintre cazuri evenimentele de acest tip apar când te aștepți mai puțin. În plus, o inundație, fie din cauze ce țin de propriul apartament sau de apartamentele vecine, presupune eforturi financiare destul de mari și pentru repararea problemelor cauzate. Altfel spus, o inundație nu vine niciodată singură, ci este însoțită de probleme precum reparații la nivelul mobilei, pereților și pardoselii, la nivelul instalației electrice sau a altor posesiuni ale tale.
Inundațiile pot avea grade diferite de severitate, însă un lucru este cert: influența apei asupra structurii unei locuințe și a lucrurilor din ea nu poate fi trecută cu vederea.
Ce trebuie să știi înainte de o inundație?
Inundațiile nu anunță dinainte că se vor întâmpla, însă ar trebui să știi că există câteva semnale care pot prevesti apariția unui astfel de incident. Un mod bun de a ști dacă totul este în regulă în casa ta este să realizezi reviziile periodice la instalații. verificarea instalației de apă este la fel de importantă ca și cea la gaze, deoarece produsele și accesoriile folosite se pot deteriora în timp ca urmare a uzurii. Robineții, țevile sau fitingurile ar trebui verificate, la fel ca și tuburile și garniturile, pentru că de cele mai multe ori acestea sunt primele care cedează.
În același timp, inspecția la nivelul tavanului ar trebui să se facă la anumite perioade de timp, mai ales în sezonul rece, dacă stai la ultimul etaj. Problemele la nivelul acoperișului se pot reflecta la interiorul locuinței, deoarece apa se poate infiltra dinspre acoperiș, mai ales dacă nu există o hidroizolație care să funcționeze ca barieră.
Tot în cazul tavanelor, de data aceasta dacă ai vecini la nivelul superior, se poate întâmpla ca inundația să aibă loc la aceștia și apa să se infiltreze prin structura de rezistență până în locuința ta. Deși toate aceste cazuri pot fi acoperite de polițe de asigurare, reparațiile și disconfortul cauzat de acestea te poate afecta destul de mult.
Inundație în casă - Cauze posibile:
Inundațiile pot avea diferite cauze, iar în linii mari acesta sunt neatenția, accidentele sau lipsa verificărilor la nivelul instalațiilor. Defalcate însă, cauzele pot fi privite în detaliu, iar fiecare dintre acestea pot apărea cumulativ.
Una dintre cauzele cele mai frecvente care conduc la inundații în casă este cea accidentală, în care neprevăzutul își face simțită prezența. Țevile pot ceda ca urmare a efortului și uzurii zilnice, mai ales dacă sunt realizate din materiale plastice. De asemenea, țevile pot coroda și se pot sparge, gradul de uzură al acestora și expunerea la apă contribuind la acest rezultat.
O altă cauză a apariției inundațiilor este lipsa hidroizolațiilor la nivelul acoperișului, deoarece apa se poate infiltra prin materialele de construcție și poate trece cu ușurință spre zona interioară a camerelor. Hidroizolațiile se dispun obligatoriu în zonele cu potențial de infiltrare a apei, cum ar fi zonele de joncțiune perete-podea, acoperiș-tavan, dar și zonele de contact cu solul, așa cum este în cazul subsolurilor și demisolurilor. Apa care se infiltrează ca urmare a lipsei trotuarelor perimetrale și a hidroizolațiilor la nivelul contactului soclului cu solul poate ajunge în subsoluri, creând acumulări mari de apă sub formă de inundații. Aceleași hidroizolații pot proteja aceste încăperi de pânza de apă freatică sau de inundații datorate ploilor masive.
Hidroizolațiile trebuie să fie continue, fără străpungeri sau găuri, deoarece apa se poate infiltra prin acestea. În același timp, se recomandă hidroizolațiile sub formă de pelicule de bitum sau polimeri în locul hidroizolațiilor cimentoase, deoarece apa se poate infiltra prin acestea din urmă și poate fi reținută de pelicule și membrane. Un agent de cristalizare în masa structurii de beton se recomandă înainte de aplicarea hidroizolațiilor, pentru a opri ascensiunea în capilaritate a apei, sau un tratament cu rășină poliuretanică în cazul planșeelor prin care se infiltrează apa, deoarece rășina expandează la contactul cu apa și creează o barieră împotriva infiltrării acesteia.
Cauze inundație în baie
Inundațiile în băi apar ca urmare a funcționării defectuoase a instalații sau ca urmare a cedării acestora. Baia este una dintre cele mai utilizate camere, iar instalațiile, deși proiectate să reziste uzurii, se pot deteriora în timp, mai ales ca urmare a presiunii și temperaturilor mari. Este important să verifici cu recurență dacă instalațiile prezintă scurgeri de apă sau dacă acestea funcționează în mod corect. Trebuie verificate de asemenea și gurile de scurgere și rigolele, pentru a te asigura că acestea nu sunt înfundate și că drenează apa în mod corect. Uneori, din neatenție, poți uita robinetul deschis, așa că este nevoie să îți iei măsuri de precauție, mai ales că și aceasta este una dintre cauzele care pot conduce la inundație în casă.
Cauze inundație în apartament
Apartamentele prezintă un risc mai mare să fie inundate de vecini decât de ocupanții proprietății, astfel că o poliță de asigurare și despăgubire inundație vecini este recomandată. Dacă vecinii de la etajul superior au un incident în propria locuință, acest lucru va afecta și proprietatea ta.
O altă cauză a inundațiilor în apartament este lăsarea deschisă în mod accidental a robineților, țevile vechi care se pot sparge și înfundarea orificiilor de scurgere (plus refularea conductelor).
Ce trebuie să faci după o inundație în casă?
Am inundație în casă, ce mă fac? Aceasta este probabil întrebarea care îți vine în minte atunci când un incident de acest tip lovește. Este important să rămâi calm și să iei în calcul cele mai bune soluții care să te ajute să depășești problemele, reducând pe cât posibil efectele inundației.
În mod normal ar trebui ca înainte de o inundație să iei în calcul achiziționarea unor senzori de inundație, însă dacă nu ai apucat să o faci, post-inundație ar fi un moment bun în care să te gândești la această investiție.
Dacă ai suferit deja o inundație în casă, iată care sunt lucrurile pe care ar trebui să le ai în vedere.
Oprirea utilităților (apă, curent)
Unul dintre primii pași pe care îi ai de făcut atunci când se produse o inundație este să oprești utilitățile. În mod normal, dacă inundația provine de la apartamentul sau locuința ta, este nevoie să oprești sursa de apă. În cazul în care însă apa s-a acumulat la nivelul pardoselii, primul lucru pe care îl ai de făcut este să oprești alimentarea cu energie electrică pentru că altfel te-ai putea electrocuta.
În plus, este nevoie să oprești electricitatea pentru că apa poate conduce la scurt-circuit și incendii, pauzele fiind astfel cu mult mai mari decât cele provocate de inundație. Oprește sursa de apă în siguranță și evaluează nivelul pagubelor, încercând să drenezi apa spre zonele speciale de scurgere.
Uscarea pereților și a pardoselii
Inundația în casă aduce cu sine și probleme la nivelul pereților, deoarece aceștia vor fi uzi, indiferent dacă accidentul este produs de instalațiile proprii sau de cele ale vecinilor. Este nevoie să usuci pereții, iar pentru aceasta vei avea nevoie de o metodă care să funcționeze rapid și eficient. Ventilarea se poate face prin deschiderea tuturor geamurilor, pentru a forța mișcarea aerului în încăpere, însă pentru a obține cele mai bune rezultate este recomandat să folosești o aerotermă care să îți ofere aerul cald necesar uscării rapide a suprafețelor de perete sau tavan. Este necesar să usuci foarte bine suprafețele de beton și zidărie pentru că în cazul în care uscarea este aparentă, umiditatea poate permite formarea mucegaiului.
Scoaterea covoarelor
Covoarele ude sau umede păstrează umiditatea la nivelul pardoselii, iar acest lucru poate fi periculos. Pardoseala se poate deteriora, poate mucegăi, la fel și covorul, iar acest lucru înseamnă riscuri mari pentru sănătate. Covoarele trebuie așadar eliminate, uscate foarte bine și curățate, iar zona de sub acestea trebuie de asemenea uscată și ventilată constant și eficient.
Îndepărtarea mobilierului
Indiferent dacă vorbim despre apa care se scurge la nivelul pereților sau de apă acumulată la nivelul pardoselii, mobilierul trebuie să fie scos din camerele inundate. Dacă mobilierul este afectat de apă acesta se poate deteriora, deoarece fibrele lemnoase se umflă la umiditate. În plus, lemnul poate putrezi, iar în acest caz rezistența mobilierului este periclitată. Nu în ultimul rând, mobilierul păstrat peste zonele umede păstrează umiditatea, iar acest lucru facilitează apariția mucegaiului, astfel că este imperios necesar să scoți mobilierul din camerele inundate.
Evaluarea pagubelor & a reparațiilor necesare
După ce ai eliminat mobilierul și covoarele din cameră, dar și alte obiecte care ar putea împiedica ventilarea, este momentul să evaluezi pagubele. Observă înălțimea până la care s-a infiltrat apa, observă eventuale umflări ale peretelui, plintelor sau pardoselii și fii foarte atent la distanța infiltrațiilor față de instalația electrică.
Limitarea pagubelor cauzate de inundații:
Inundațiile pot fi prevenite, chiar dacă nu știi exact în ce moment se pot întâmpla acestea. Poți limita pagubele cauzate de inundații prin hidroizolarea eficientă a locuinței, de la acoperiș la pardoseli și socul (plus fundație) și de asemenea prin încheierea unei polițe de asigurare care să acopere daunele provocate de inundațiile de la vecini sau din cauze accidentale în propria locuință.
Cum scapi de efectele produse de inundații:
După o inundație apartament apar de cele mai multe ori și problemele relaționate de apă. Este nevoie să fii foarte atent la acestea pentru că o inundație în casă poate ascunde vicii cu care te poți confrunta și după curățarea locuinței.
Cum scapi de excesul de apă?
Pentru a scoate apa dintr-o locuință afectată de o inundație poți folosi după caz un mop sau o pompă submersibilă mică (mai ales în cazul subsolurilor și demisolurilor, unde vei avea nevoie de o pompă specială pentru apă murdară). Ulterior va fi nevoie de ventilare și uscare a zonei, timp în care va trebui să verifici structura pentru a fi sigur că excesul de apă s-a eliminat complet.
Cum scapi de umiditatea din casă?
Pentru a elimina complet umiditatea din casă după o inundație este nevoie de un ventilator puternic care să realizeze în mod eficient transferul maselor de aer, de aerisirea zilnică a camerelor și, în cazul în care umiditatea se păstrează de dezumidificatoare de aer. Acestea absorb vaporii de apă ca un burete, astfel că aerul în locuință devine mai uscat, potrivit pentru uscarea pereților.
Prevenția inundaților la casă:
Cea mai bună metodă de a preveni inundațiile este verificarea periodică a instalațiilor sanitare, pentru a te asigura că nimic neprevăzut nu apare când te aștepți mai puțin. De asemenea, poți cumpăra un detector inundație, chiar dacă soluția este utilă post-incident. O altă soluție este s îți faci o asigurare care să acopere riscul de inundație și despăgubire în cazul unui accident fie din vina ta, fie din vina vecinilor.
Închiderea robinetelor atunci când pleci în concediu și a alimentării cu apă în casă reprezintă o alta soluție eficientă, având însă grijă la întoarcere la presiunea cu care va porni apa la deschidere.
Cum ajută un sistem de ventilatie corespunzator în prevenția inundațiilor?
Sistemele de ventilație joacă un rol important în locuințele noastre, atât în ceea ce privește confortul termic, cât și în ceea ce privește prevenirea inundațiilor. Un sistem de ventilație eficient reduce posibilitatea retenției de umiditate și formarea condensului și în același timp usucă eficient suprafețele de beton și zidărie afectate deja de infiltrații (fisuri prin care curge sau intră apa) astfel încât apa să nu ajungă la interior.
Alege să ai grijă de locuința ta și de bunurile tale protejându-te împotriva inundațiilor. În cazul în care ai trecut printr-un astfel de incident neprevăzut, alege un sistem de ventilație eficient și un dezumidificator și limitează pagubele provocate de inundație.