Sisteme de ventilatie de tip HRV si ERV - Caracteristici. De ce este important sistemul de ventilație?

Sisteme de ventilatie de tip HRV si ERV - Caracteristici. De ce este important sistemul de ventilație?

Fiecare clădire este proiectată astfel încât să beneficieze de un minim de ventilare cu ajutorul ferestrelor. Golurile pentru uși și ferestre sunt dispuse constructiv pentru a asigura ventilarea naturală a spațiilor, astfel încât să se asigure circulația maselor de aer și în consecință eliminarea aerului viciat și înlocuirea cu aer curat.


Uneori însă există posibilitatea ca aceste goluri să nu fie suficiente, drept pentru care poate fi nevoie de instalarea unor sisteme de ventilație eficiente, care să contribuie la menținerea unei temperaturi constante la interior și la un flux de aer cât mai curat.


Sistemele de ventilație pot fi de tip HRV (sistem de ventilație cu recuperare de căldură) și sisteme de ventilație ERV (sistem de ventilație cu recuperare de energie), iar despre fiecare în parte discutăm pe larg în cele ce urmează. 


Care sunt avantajele unui sistem de ventilație cu recuperare de căldură sau energie? 

Un sistem de ventilație cu recuperare de căldură pentru apartament sau un sistem de ventilație recuperare de energie reprezintă un dispozitiv mecanic care ajută la circulația maselor de aer din interior și eliminarea aerului viciat cu noxe sau praf la exterior, ajutând astfel la menținerea unei calități mai bune a aerului respirat. În timpul procesului fiecare dispozitiv, în funcție de tipul său, recuperează căldura sau energia, după caz, astfel încât costurile să fie mai mici la facturile de energie. 


Sistemele de ventilație cu recuperare de căldură și sistemele de ventilație cu recuperare de energie au următoarele avantaje:

  • eliminarea aerului viciat- aerul la interiorul locuințelor poate avea în componența sa praf, fum sau alte noxe, iar acestea ar trebui să fie eliminate. Un sistem de ventilație eficient va determina împingerea forțată a aerului viciat la exterior și înlocuirea acestuia cu aer proaspăt, filtrat.
  • prevenirea apariției mucegaiului- în aerul interior există și o anumită cantitate de vapori, la care facem referire prin umiditate relativă. Cu cât aerul interior are un conținut mai mare de vapori, cu atât umiditatea resimțită va fi mai mare. Umiditatea în interior nu ar trebui să depășească valoarea de 75-80%, pentru că în caz contrar acest lucru poate conduce la apariția condensului, iar ulterior a mucegaiului. Sistemele de ventilație HRV și ERV pot elimina aerul cu umiditate foarte mare, acesta fiind înlocuit cu aer cu o concentrație mai mică de vapori.
  • ajută la economisirea energiei- sistemele de ventilație cu recuperare de căldură sau energie ajută la eficientizarea energetică a locuințelor, iar acest lucru este foarte important în contextul costurilor mari cu facturile la energie. 
  • asigură confort termic- sistemele de ventilație asigură o temperatură potrivită la interior, prin menținerea unei temperaturi constante. 
  • oferă control și fiabilitate- sistemele de ventilație HRV și ERV oferă funcții de control avansat și programare, dar și setări personalizate care să ajute la monitorizarea calității aerului. 
  • confort acustic- în ciuda faptului că aceste dispozitive au motoare ce le asigură funcționarea, ele sunt silențioase și permit ventilarea aerului fără a deranja din punct de vedere acustic ocupanții clădirii. 
  • crește valoarea proprietății- ca și izolarea termică a clădirilor, instalarea unui sistem HRV sau ERV este o îmbunătățire semnificativă adusă locuinței. Acest lucru înseamnă creșterea valorii proprietății, lucru foarte important mai ales dacă este luată în calcul vânzarea sau închirierea locuinței. 
  • sisteme prietenoase cu mediul- prin reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră, sistemele HRV și ERV contribuie la protejarea mediului înconjurător.


Care sunt diferențele dintre cele două tipuri de sisteme (HRV si ERV)? 

Atunci când alegi un sistem de ventilație este nevoie să înțelegi ce face fiecare în parte, pentru a vedea care dintre acestea răspunde cel mai bine cerințelor și nevoilor casei tale. 

În general ambele sisteme, atât sistemele de ventilare HRV cât și sistemele ERV îndeplinesc aceeași funcție de ventilare, scopul acestora fiind cel de eliminare a aerului viciat și înlocuirea acestuia cu aer filtrat cu ajutorul filtrelor care elimină aerul poluat. 





Dincolo de această asemănare principală există și câteva mici diferențe care separă cele două tipuri de sisteme și anume:


Sistemul de ventilatie tip HRV

Sistemele HRV sunt special create pentru ventilarea mecanică a aerului prin recuperarea căldurii, HRV fiind acronimul de la Heat Recovery Ventilation. Sistemele HRV sunt destinate recuperării de căldură din aerul viciat evacuat pe care o transferă în interior prin aerul proaspăt pe care îl introduc la interior.  Acest lucru este deosebit de important deoarece prin reutilizarea căldurii scad consumurile cu energia și de asemenea scad costurile de întreținere.


Sistemul de ventilatie tip ERV 

Sistemele ERV- Energy Recovery Ventilation- pot menține umiditatea relativă la un nivel constant, așadar oferă un control sporit al umidității. De asemenea, sistemele ERV recuperează și căldura și umiditatea, eliminând nevoia de a consuma energie pentru a le genera. 


Cele două sisteme lucrează practic pentru a putea ventila mecanic aerul, astfel încât calitatea acestuia să fie superioară. Având în vedere micile diferențe, putem spune că atunci când o locuință are aerul uscat, sistemele ERV pot fi o soluție eficientă, sau un nivel normal de umiditate relativa sistemele de ventilare HRV pot fi o alegere corectă. 


Cum alegi sistemul de ventilație potrivit pentru locuință (casa/apartament la bloc)?

Alegerea sistemului de ventilație se face în funcție de nevoile beneficiarilor, dar și de tipul climei în care este poziționată locuința. Pentru că fiecare sistem are particularitățile sale, este nevoie de o înțelegere foarte bună a caracteristicilor și proprietăților. 

Criteriile de alegere a sistemului de ventilație sunt:

  • mărimea locuinței- este nevoie să verifici dimensiunea totală a construcției, pentru a te asigura că sistemul de ventilare ales poate acoperi nevoile impuse de dimensiunea locuinței.
  • numărul de camere ale locuinței- în cazul în care există delimitări și vrei să folosești sisteme de ventilare pentru anumite zone ale locuinței va fi nevoie să analizezi numărul de camere și dimensiunile acestora.
  • poziționarea geografică- este nevoie să observi tipul climei în care este poziționată locuința, pentru că fiecare sistem de ventilație în parte este eficient pentru reducerea umidității sau pentru creșterea umidității, după caz. Poți solicita și ajutorul specialiștilor pentru a alege sistemul de ventilație potrivit, astfel încât locuința să beneficieze de aer curat, dar și de eficiența sistemului de ventilare. 
  • surse de poluare (bucătărie, baie, cameră tehnică etc)- în funcție de tipul locuinței și de compartimentarea acesteia poate exista situația contaminării aerului cu diferite substanțe precum praf, fum sau gaze arse. Acest lucru depinde destul de mult și gradul de apropiere de camere care emit aceste substanțe, așadar este necesar să alegi sistemul de ventilație luând în calcul compartimentarea, recurența proceselor de preparare a hranei sau folosirea unor alte dispozitive care emit noxe în aer.
  • surse de alergeni (praf, polen etc.)- în unele zone conținutul de alergeni din aer poate fi ridicat, cum ar fi în aglomerările urbane și cu precădere în zonele cu trafic intens (străzi, bulevarde). Va fi necesar să iei în calcul acest aspect atunci când vei alege sistemul de ventilare potrivit pentru casa ta. 
  • gradul de izolare termică a casei- o casă izolată termic va fi una eficientă energetic, iar îmbunătățirea performanțelor termice poate fi făcută și cu ajutorul sistemelor de ventilație de tip HRV sau ERV. 
  • bugetul alocat- înainte de alegerea efectivă a sistemului este nevoie să știi câți bani ești dispus să aloci, așa că este recomandat să ai în vedere acesta aspect. 
  • dispunerea și dimensiunea ferestrelor- este recomandat să iei în considerare faptul că tâmplăria joacă un rol foarte important în izolarea locuințelor, dar și în procesul de ventilație naturală. Dacă ferestrele sunt mici sau dispuse deficitar, poate fi deosebit de important să alegi un sistem de ventilație care să poată acoperi nevoia de schimbare a aerului interior. 
  • eficiență energetică a sistemelor;
  • consum de energie;
  • mentenanță și nevoi în ceea ce privește reparațiile. 


Cum alegi sistemul de ventilație potrivit pentru industria în care activezi? 

Fie că vrei să cumperi un sistem descentralizat de ventilație cu recuperare de caldură pentru locuință, fie că ai nevoie de un sistem pentru spații de birouri sau clădiri comerciale, trebuie să știi că aceste dispozitive sunt versatile și pot acoperi orice nevoie de ventilare a aerului interior. 


Alegerea sistemului însă poate necesita o discuție cu un specialist, pentru a identifica nevoile în funcție de industria în care activezi sau de situația în care vrei să utilizezi sistemul de ventilație. Poți contacta specialiștii All4Ventilation pentru a afla toate detaliile care țin de funcționarea, alegerea sau instalarea sistemelor de ventilare, pentru a ști exact ceea ce îți este necesar. 


Ventilarea spațiilor este benefică pentru sănătatea organismului uman, deoarece avem nevoie să respirăm un aer fără noxe, fără alergeni și fără alte substanțe care ar putea influența starea de sănătate. Sistemele de ventilație fac acest lucru și încă ceva în plus și anume recuperarea de căldură, energie și umiditate, lucru care contribuie foarte mult la transformarea spațiilor în medii prietenoase, cu aer curat și temperaturi constante în orice sezon, ce contribuie la un plus de confort. 


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs