Umiditatea optima in casa si in camera lui bebe - TOT ce trebuie sa stii

Data adaugarii: 15.05.2023
Umiditatea optima in casa si in camera lui bebe - TOT ce trebuie sa stii

Umiditatea optima in camera - Care este nivelul optim?

Umiditatea se refera la concentratia de vapori de apa prezenti in aer. Diferiti factori influenteaza umiditatea din casa, si anume anotimpul, conditiile climatice, dar si diferite obiceiuri, precum uscarea hainelor in interior, aburul din timpul gatirii alimentelor, aburul de la baie sau dus. Umiditatea relativa se masoara si se exprima in procente, fiind umiditatea din aer raportata la nivelul maxim de umiditate ce poate fi absorbit pana sa se formeze condens. Este esential sa mentinem o umiditate optima in locuinta, pentru confort si sanatate, dar si pentru bunastarea casei.

De ce este important nivelul de umiditate din casa?


Nu putem controla umiditatea din exterior, dar putem face asta cand vine vorba despre umiditatea din casa. Umiditatea normala in casa pe tot parcursul anului ne ajuta sa pastram calitatea aerului din interior, sa ne protejam locuinta si sa ne mentinem sanatatea. De cealalta parte, umiditatea prea scazuta sau prea crescuta poate duce la probleme de sanatate, afecteaza calitatea aerului, afecteaza mobilierul si intreaga locuinta. Atat aerul uscat, cat si umiditatea excesiva reprezinta probleme reale ce trebuie abordate eficient, pentru a ajunge la umiditatea ideala in casa.

Umiditate prea ridicata in casa 

Mai multi factori contribuie la umiditatea aerului in casa, cum ar fi constructia si materialele folosite, izolatia, dar si anotimpul, clima, temperatura. O cauza principala pentru umiditate crescuta este si ca aerul nu circula asa cum ar trebui. Acest lucru se intampla de obicei iarna, cand folosim incalzirea in interior si inchidem ferestrele, fara a aerisi locuinta suficient de des. Umiditatea poate patrunde si in timpul perioadelor de ploaie si zapada, daca exista fisuri la nivelul cladirii.

In plus, diferite activitati zilnice cresc umiditatea in casa:

  • bai si dusuri fierbinti ce formeaza condens;

  • gatitul ce produce aburi in exces, fara o ventilatie adecvata;

  • uscarea hainelor in interior;

  • ventilatie deficitara in casa.

Semnele de umiditate crescuta in casa pot fi:

  • igrasie;

  • condens pe suprafete si pe geamuri;

  • prezenta mucegaiului;

  • afectarea mobilierului si a suprafetelor din lemn din cauza umiditatii;

  • prezenta anumitor insecte;

  • disconfort resimtit in aer.

Pericolele umiditatii crescute

Un nivel ridicat de umiditate poate afecta in mod negativ confortul resimtit, starea locuintei, bunurile si sanatatea. Astfel, pericolele umiditatii crescute in casa includ:

  • mucesai, igrasie si dezvoltarea bacteriilor si acarienilor;

  • afectarea peretilor, a tencuielii, mobilierului;

  • afectarea electrocasnicelor din locuinta;

  • afectarea suprafetelor vopsite si a tapetului;

  • probleme de sanatate - probleme respiratorii, ca rinite, astm, alergii etc., probleme dermatologice si alte efecte date de mucegai (mucegaiul poate cauza inclusiv probleme neurocognitive, articulare, infectii, iritatii, alergii, iar micotoxicoza se refera la intoxicatia cu mucegai).

Umiditate insuficienta in casa

Exista multe motive pentru umiditatea scazuta, dar cel mai frecvent este vorba despre temperatura de afara. In lunile mai reci, aerul din afara locuintei nu poate retine la fel de multi vapori de apa ca in timpul lunilor mai calde. Asta inseamna ca umiditatea relativa a aerului este de obicei mai mica atunci cand afara este frig. 

Cauze suplimentare pentru umiditatea scazuta in casa includ:

  • utilizarea excesiva a aerului conditionat;

  • utilizarea excesiva a unui dezumidificator;

  • incalzirea crescuta a locuintei (mai ales in combinatie cu ventilatie crescuta).

Desi poate parea ca umiditatea scazuta nu este prea grava, nu uitati ca poate duce la probleme ca piele uscata si ochi uscati si iritati. Este important sa mentinem un echilibru adecvat in ceea ce priveste nivelul de umiditate din casa.

Semnele ca aerul din casa este prea uscat includ atat semne la nivelul corpului (piele uscata si buze uscata, cu mancarimi si descuamare, agravarea anumitor probleme respiratorii, ochi uscati si iritati etc.), dar si crapaturi sau fisuri in mobilierul din lemn si disconfort termic general.

Pericolele umiditatii scazute

Aerul prea uscat poate fi daunator pentru confortul, sanatatea si locuinta noastra. Poate duce la:

  • probleme dermatologice (prurit, piele uscata, eczeme, buze crapate etc.);

  • ochi uscati si disconfort ocular;

  • probleme de somn;

  • disconfort respirator si probleme respiratorii (risc mai mare de raceli, sinuzita, astm, reactii alergice);

  • afectarea locuintei - fisuri si deformarea lemnului din cauza micsorarii.

Umiditate normala - Cat trebuie sa fie umiditatea in casa? 

Este important sa stim care este umiditatea normala in casa. Umiditatea optima din locuinta depinde in principal de anotimp si de temperatura de afara. In mod ideal, umiditatea optima in camera ar trebui sa se mentina intre 30-50% iarna si 40-60% vara. Astfel, in functie de temperatura de afara, umiditatea recomandata este:

  • 30-40% - pentru temperaturi afara de -10 pana la 0 grade Celsius;

  • 35-45% - pentru temperaturi afara de 0-10 grade Celsius;

  • 40-50% - pentru temperaturi afara de 10-20 grade Celsius.

Se recomanda ca umiditatea in interior sa nu depaseasca 60%.

Umiditatea optima in camera copilului / bebelusului


Un aspect la care trebuie sa se gandeasca parintii este umiditatea optima in camera copilului, pentru a-i proteja sanatatea. Nivelul de umiditate optima camera bebe si copii trebuie sa fie intre 40-60%. Umiditatea prea crescuta poate afecta somnul si respiratia, iar umiditatea scazuta se poate dovedi la fel de daunatoare. Se recomanda aerisirea eficienta a camerei de cel putin doua ori pe zi, insa uneori poate fi necesar si un dezumidificator sau un umidificator, in functie de caz.

Cum se masoara umiditatea in camera? 

Umiditatea in casa se masoara cu ajutorul unui higrometru de camera. Poate fi ca atare sau sub forma de termohigrometru – ce ne ajuta sa mentinem temperatura si umiditatea optima in casa. Astfel de dispozitive pot fi mecanice sau digitale. Un higrometru digital dispune de senzori pentru umiditate si ofera o citire clara si rapida, functionand de obicei cu baterii. Unele astfel de produse dispun si de indicator pentru nivelul de confort al aerului si arata care este umiditatea ideala in casa.

Modalitati de controlare a umiditatii din casa

Exista mai multe metode prin care putem mentine umiditatea din locuinta in intervalul optim, de la izolatia termica eficienta pana la utilizarea anumitor dispozitive. Este important sa luam toate masurile necesare pentru a ne asigura ca avem o calitate buna a aerului in interior si o umiditate adecvata. Iata cateva masuri pentru umiditate optima in casa:

Sistem de ventilatie 

Sistemele de ventilatie ajuta la aerisirea eficienta a locuintei si sunt utile mai ales cand faceti bai sau dusuri fierbinti si cand gatiti. Se aleg in functie de dimensiunea spatiilor si au diferite caracteristici, precum debitul maxim de aer, nivel de zgomot, optiuni de montaj. Este esential un sistem de ventilatie in baie mai ales. Folositi sistemul de ventilatie mereu cand faceti baie sau dus si/sau sa aerisiti bine ulterior.

Izolatia corecta a peretilor

Izolatia termica a locuintei previne patrunderea excesului de umiditate in casa si se efectueaza cu polistiren. Ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate si retine caldura in interiorul casei.

Aerisirea corespunzatoare a incaperilor


Un pas esential pentru umiditate optima in casa este sa aerisiti bine locuinta de doua ori pe zi – dimineata si seara. Circularea aerului in interiorul locuintei este vitala pentru a preveni condensul si pentru a mentine un nivel optim de umiditate. Aerisiti zilnic, chiar si iarna, mentinand mai multe ferestre deschide 10-15 minute.

Dezumidificator / Umidificator in functie de nevoi

Un umidificator sau dezumificator poate fi extrem de eficient in mentinerea unui nivel optim de umiditate in casa, in functie de caz. Umidificatorul adauga umiditate aerului uscat, in timp ce un dezumidificator colecteaza sau absoarbe excesul de apa din aer.

Exista mai multe tipuri de dezumidificatoare – cu aer rece, cu aer cald sau cu ultrasunete. Cand alegeti un dezumidificator trebuie sa tineti cont de dimensiune, de suprafata in care il veti folosi (pentru a mentine umiditate optima apartament, umiditate optima dormitor sau intr-o casa mai mare), eficienta, functii suplimentare. De asemenea, un umidificator poate avea mai multre trepte de functionare, niveluri de umiditate, functii specifice, precum ionizare  sau aromaterapie.

Alte indicatii pentru umiditate ideala in camere 

Gatitul, baile fierbinti si uscarea hainelor in interior contribuie la umiditatea din casa. Exista diferite metode ce pot ajuta la mentinerea unui nivel optim de umiditate in casa, masuri simple ce pot fi puse in aplicare zi de zi.

Cum sa reduci umiditatea in casa? 

  • Evita sa usuci haine in interior, pentru ca acest lucru va duce la cresterea umiditatii. Pune hainele la uscat in balcon sau afara.

  • Cand gatesti, deschide fereastra larg sau foloseste hota de aerisire. De asemenea, incearca pe cat posibil sa acoperi vasele cu alimente ce fierb sau se gatesc.

  • Curata bine ventilatoarele de evacuare pentru a elimina praful, murdaria si scamele ce pot afecta buna lor functionare.

  • Foloseste sistemele de aer conditionat cand este cazul. Acestea pot elimina o parte din umiditatea din aer.

  • Lasa usile din interior deschise pentru o mai buna circulatie a aerului.

  • Foloseste in diferite zone din locuinte un absorbant de umiditate sau dezumidificator cu rezerva, ce contine cristale care capteaza sau absorb excesul de umiditate.  

  • Mentine suprafetele uscate – sterge podeaua din baie dupa dus, pune la uscat afara prosoapele umede etc. - pentru a preveni acumularea apei prin evaporare in aer.

Cum poti sa cresti umiditatea in casa?

  • Daca usuci hainele in interior, acest lucru va creste si umiditatea. Asigura-te ca nu exagerezi cu asta, sau vei ajunge la polul opus, la un nivel ridicat de umiditate.

  • Pune un recipient cu apa pe calorifer, pentru ca apa sa se evapore si sa adauge umiditate. Exista si diferite tipuri de umidificatoare pentru calorifer.

    Plantele pot creste nivelul de umiditate si pot imbuntati si calitatea aerului. Nu uita sa uzi frecvent plantele, altfel procesul nu va avea loc si plantele vor muri. 

  • Foloseste un difuzor de aromaterapie, care functioneaza practic precum un mini umidificator in sine si are avantajul suplimentar de a imbunatati mirosul din casa.

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs