Ventilatia in beci - Solutii si idei pentru aerisirea subsolului
Ventilarea spațiilor este unul dintre aspectele importante pentru construcții, deoarece prin eliminarea aerului viciat sunt depășite o serie de provocări precum poluarea, alergiile, dar și prevenția împotriva condensului și a mucegaiului.
Deși fiecare zonă a casei este predispusă la probleme ce țin de calitatea aerului interior, există unele încăperi unde ventilarea devine imperios necesară. Acesta este cazul beciurilor, a subsolurilor și demisolurilor și a camerelor tehnice. Pentru că în general aceste încăperi sunt în contact direct cu solul sau sunt îngropate, nivelul de umiditate este automat mai ridicat. În plus, din cauza dispunerii constructive, poate fi dificilă realizarea ventilației naturale, situație care poate impune adoptarea unor soluții de ventilare mecanică despre care discutăm în cele ce urmează.
Cum se face ventilația în beci?
În subsoluri, la fel ca și în cazul celorlalte tipuri de încăperi, ventilația se realizează printr-un schimb aproape concomitent de mase de aer, prin înlocuirea acestora. Practic, aerul viciat este eliminat spre exterior, fiind înlocuit de aer proaspăt. Subsolurile sunt în general zone cu o ventilație deficitară, în cea mai mare parte din cauza lipsei de acces la exterior. De cele mai multe ori nu există o aerisire beci sau o aerisire subsol, lucru care poate afecta calitatea aerului interior. Principiul prin care este eliminat aerul viciat din beciuri (aerisire beci) și subsoluri este același ca și în cazul încăperilor locuinței, cu specificația că acest proces necesită dispozitive care să asigure și ventilarea mecanică, pe lângă cea naturală.
Ventilația beciurilor aduce câteva beneficii importante precum:
- menținerea unei temperaturi constante
- reducerea șanselor de apariție a igrasiei și a mucegaiului
- izolarea traseelor de alimentare cu apă, electricitate
- menținerea calității aerului în parametri optimi prin eliminarea compușilor toxici sau cu potențial alergen.
Care sunt tipurile de ventilație?
Beciurile pot fi clasificate în funcție de tipul lor constructiv, astfel că unele vor putea beneficia de ventilație naturală, în vreme ce altele se vor baza pe ventilare mecanică sau parțial mecanică.
Ventilație naturală
Ventilarea naturală se bazează pe schimbul de aer asigurat de diferențele de temperatură sau pe acțiunea vântului. Vorbim așadar despre un schimb pasiv de aer care nu necesită investiții foarte mari și care poate fi realizat aproape continuu. Ventilația naturală se realizează cu ajutorul ferestrelor sau ușilor de vizitare, prin tirajul natural al aerului, adică prin înlocuirea masei de aer viciat cu aer proaspăt prin intermediul unor goluri special concepute în acest sens.
Ventilație mecanică
Ventilația mecanică este procesul de eliminare forțată a aerului cu ajutorul unor echipamente electro-mecanice care se mai numesc și ventilatoare. Principiul are la bază admisia aerului viciat din interior și eliminarea acestuia în exterior, dar și admisia aerului exterior, filtrarea și introducerea lui în interior. În cazul beciurilor, din considerente tehnice, se utilizează ventilatoarele exhaustare, cunoscute și sub numele de ventilatoare de acoperiș.
Ventilația mecanică poate fi, la rândul ei, de mai multe tipuri:
Ventilație mecanică parțială
Ventilația mecanică parțială, cunoscută de asemenea și sub denumirea de ventilare cu recuperare parțială de căldură este un sistem de ventilație care asigură schimbul de aer într-o clădire prin intermediul unui sistem mecanic. Acest tip de ventilație este parțial mecanizat, ceea ce înseamnă că unele zone ale clădirii sunt ventilate mecanic, în timp ce altele depind în continuare de ventilația naturală. Ventilația mecanică parțială este folosită preponderent pentru beciuri, asigurând un flux de aer proaspăt la nivelul structurii.
Ventilație mecanică locală
Ventilația mecanică locală folosește principiul admisiei locale de aer, cu ajutorul unui dispozitiv de ventilație, iar acest sistem funcționează pentru o singură încăpere. Aceste dispozitive ajută la eliminarea umidității din încăperi, dar și la eliminarea noxelor și a fumului.
Ventilație mecanică generală
Ventilația mecanică locală reprezintă un sistem de ventilație care are ca scop eliminarea poluanților și a aerului viciat dintr-o încăpere sau zonă. Schimbul de aer se realizează prin extragerea aerului viciat și evacuarea lui sau filtrarea acestuia pentru ca mai apoi aerul curat să fie redistribuit în interior. Aceste tipuri de sisteme se montează pe o suprafață mai mare, iar randamentul este pe măsura capacității de ventilare.
Ventilație mecanică mixtă
Ventilația mecanică mixtă este o îmbinare între ventilația mecanică locală și ventilația mecanică generală, iar în general aceasta se realizează cu recuperare de căldură.
De ce este important un sistem de ventilație pentru beci și subsol?
Beciurile și subsolurile sunt încăperi care au mare nevoie de o ventilare eficientă deoarece în aceste zone aerul poate avea un conținut mare de vapori, dar și de noxe. Mirosurile și substanțele care se degajă sunt considerate a fi agenți poluanți, iar conținutul mare de vapori în aer poate conduce la apariția condensului. Din aceste motive este nevoie de un sistem de ventilație corect, care să asigure eliminarea aerului viciat și înlocuirea acestuia cu aer curat.
Evitarea formării umidității și a condensului
Condensul apare ca urmare a degajărilor de vapori care cresc umiditatea relativă a aerului. În cazul încăperilor locuite vaporii de apă pot proveni din respirația oamenilor și a animalelor, dar și din procese casnice (gătit în bucătărie, abur în baie). În cazul beciurilor, subsolurilor și a demisolurilor, putem vorbi despre o concentrație mai mare a vaporilor care se datorează diferențelor de umiditate și faptului că pereții încăperii sunt în contact cu solul. În plus, în beciuri și subsoluri sunt de obicei depozitate anumite produse sau sunt montate unele dispozitive care pot contribui la creșterea conținutului de vapori sau la emanarea în atmosferă a unor factori poluanți.
Condensul definit prin procesul de condensare a vaporilor atunci când aceștia întâlnesc o suprafață rece, poate conduce în timp la apariția mucegaiului, o ciupercă parazitară care afectează structurile. În general beciurile sunt construite pe structură de beton armat, material predispus la apariția igrasiei. Este nevoie de o ventilare corectă a spațiilor, pentru că este destul de dificil să scapi de mucegai și igrasie, dacă sporii încep să se dezvolte la nivelul structurii.
Degradarea alimentelor și obiectelor din beci
Umiditatea afectează betonul, zidăria și în general structura pe care este construit beciul, însă și obiectele depozitate la interior au de suferit din cauza umidității foarte mari. Spre exemplu, vaporii vor condensa în general pe obiectele care înregistrează diferențe mari de temperatură. Acest lucru înseamnă că în cazul în care în beci există o pompă submersibilă sau un hidrofor, componentele pot fi afectate de condens pentru că apa poate conduce la ruginirea componentelor și implicit la defectarea acestora.
În cazul alimentelor pericolul este și mai mare, deoarece acestea se deteriorează mai rapid, calitatea lor scăzând simțitor, dar și pentru că, odată ingerate, ele pot produce diferite afecțiuni. Se recomandă ca alimentele să fie depozitate în ambalaje sigilate sau, după caz, în organizatoare și caserole speciale, închise ermetic.
Afectarea construcției în sine a beciului
Betonul este un material cu o porozitate crescută, astfel că umiditatea poate afecta structura, iar vaporii condensați se pot infiltra în beton, în capilaritatea acestuia. De asemenea, chiar și zidăria poate fi afectată de condens, așadar orice material s-ar folosi pentru structură va fi expus condensării vaporilor și igrasiei.
Umiditatea în beciuri și subsoluri este oricum foarte mare, iar pericolul degradării vizează orice tip de material. Apa provenită din condensarea vaporilor se poate infiltra și poate ajunge la mortar sau la armături, pe care le poate coroda. În plus, formarea mucegaiului afectează substratul, de orice natură ar fi acesta, lucru care conduce la costuri mari și la degradarea constantă a aspectului (tencuială, vopsea), funcționalității și rezistenței structurii.
Miros neplăcut
Pentru că sunt spații cu umiditate mare, beciurile necesită sisteme de ventilare și dezumidificatoare de aer. În caz contrar, pe lângă senzația de umiditate crescută în aer, chiar și la nivel olfactiv se resimt schimbări. Aerul capătă un miros neplăcut de mucegai, care poate fi greu de eliminat, mai ales câtă vreme aerisirea sau ventilarea naturală nu este posibilă. Din acest motiv este nevoie de alegerea corectă a unor ventilatoare, luând în calcul suprafața pe care trebuie să o acopere sau numărul de încăperi, dacă vorbim despre o suprafață mare. Ventilatoarele vor elimina problema umidității și vor reduce efectul neplăcut cauzat de mirosuri și de senzația de aer încărcat.
Cum se pot întreține sistemele de ventilație din beci?
Alegerea unui sistem de ventilație este o necesitate pentru beciuri, subsoluri sau demisoluri. Funcționarea acestora elimină aspectele neplăcute ale calității aerului și protejează structurile și produsele depozitate în incinte.
Pentru a putea răspunde cerințelor este însă nevoie ca sistemele de ventilație să fie curățate periodic și verificate sub aspectul funcționării. Un detaliu important este spălarea sitelor care protejează evacuarea aerului și curățarea grilelor de ventilație.
De asemenea, în termenii mentenanței, este nevoie de o verificare profesională, anuală, a sistemului de tubulatură, pentru ca acesta să poată elimina eficient aerul viciat la exterior.
Realizând mentenanța cu recurență și întreținând sistemul de ventilație este prelungită durata de viață a acestuia, lucru care înseamnă că beciu sau subsolul va fi protejat pentru mai mult timp. Alege așadar ventilatoarele pentru că sunt cele mai bune moduri de ventilație mecanică, iar calitatea aerului din aceste încăperi se va îmbunătăți simțitor.