Aer uscat în cameră - Simptome, Cauze & Remedii
Starea de bine pe care o resimte organismul uman are la bază o multitudine de factori, cum ar fi confortul termic, acoperirea nevoilor de bază (hrană, apă), liniștea, dar și calitatea aerului interior și exterior. Aerul are în componența sa dioxid de carbon, azot și oxigen, dar și o cantitate variabilă de vapori de apă. Variația aceasta determină umiditatea relativă a aerului, cea care determină gradul de confort pe care îl resimțim.
Umiditatea din cameră este foarte importantă, pentru că ne petrecem mare parte a timpului în incinte, iar acestea trebuie să răspundă unor condiții de igienă și pentru că, de asemenea, aceasta are implicații și asupra stării de sănătate a organismului. Umiditatea din cameră se poate măsura cu ajutorul unui higrometru, iar unitatea de măsură o reprezintă procentele. O umiditate relativă normală la interior este cuprinsă între 40-60%. Valorile care depășesc acest interval denotă o umiditate prea mare a aerului, în vreme ce valori sub 40% înseamnă că aerul din cameră este prea uscat.
De ce este important nivelul de umiditate din cameră?
Nivelul de umiditate dintr-o încăpere este foarte important pentru felul în care ne simțim. Atunci când umiditatea este foarte mare, crește riscul ca în acea încăpere vaporii de apă să condenseze pe suprafețele camerei (tavan, pereți, joncțiune pardoseală-perete).
Condensarea vaporilor conduce treptat la apariția mucegaiului, o ciupercă deosebit de nocivă pentru sănătatea umană. În același timp, un aer foarte uscat poate produce alergii, din cauza apariției prafului și a altor impurități, ceea ce poate conduce la anumite forme de astm. În plus, o umiditate ridicată va menține o puternică senzație de frig, în vreme ce uscăciunea din aer va contribui la disconfort termic, în sensul că temperaturile pot părea cu câteva grade mai ridicate. Căldura excesivă poate conduce rapid la deshidratare, care afectează starea oamenilor.
Care este nivelul optim de umiditate?
Este nevoie de un echilibru la nivel de umiditate optimă, temperatură și presiune, pentru ca aerul din cameră să ofere confortul dorit. Acest echilibru presupune o presiune de 760 mm Hg, la o temperatură de circa 21-23 de grade și umiditate cuprinsă între 40-60%.
Sub 30-40% umiditatea este prea scăzută, așadar este nevoie de implementarea unor soluții prin care să se încerce creșterea procentajului.
Cum îți dai seama dacă aerul din cameră este uscat?
Unul dintre primele semne că aerul este uscat este tocmai faptul că nu poți respira așa cum ești obișnuit. Uscarea mucoasei nazale poate agrava simptomele astmului și poate declanșa alergii.
Un alt mod prin care îți poți da seama că aerul din casă este uscat este evaporarea rapidă a vaporilor de apă. Dacă pui un prosop ud pe blat, iar acesta se usucă în circa o jumătate de oră - o oră, acesta este un semnal că în aer există un deficit de umiditate.
Cea mai sigură metodă de a ști însă dacă aerul este sau nu prea uscat este să folosești un higrometru. Acesta măsoară umiditatea din cameră, iar în general poți găsi termometre cu higrometru, astfel că vei putea corela cele două măsurători. Aerul tinde să fie uscat atunci când temperaturile sunt foarte mari, cum ar fi, spre exemplu, în timpul verii.
Aer uscat în cameră - Simptome:
Aerul uscat în cameră este resimțit și de către organismul uman, iar acesta ne poate oferi semnale care să ne indice că are de suferit ca urmare a lipsei umidității. Simptomele care îți indică faptul că aerul este prea uscat în cameră sunt:
- nas uscat dimineața la trezire și dificultăți de respirație;
- buze uscate și senzația de gură uscată, ce pot culmina cu respirație urât mirositoare din cauza faptului că, din cauza uscăciunii, tindem să respirăm cu gura deschisă, fapt ce contribuie la dezvoltarea bacteriilor la nivelul amigdalelor;
- strănut frecvent;
- accentuarea alergiilor și a rinitei alergice;
- senzație de mâncărime la nivelul feței, ochi roșii și iritați;
- senzație permanentă de sete și deshidratare;
- agravarea simptomelor de bronșită, astm bronșic sau alte afecțiuni respiratorii;
- agravarea simptomelor de dermatită sau alte afecțiuni ale pielii.
Aer uscat în camera - Cauze posibile:
Un aer prea uscat în cameră poate avea ca și cauză încălzirea termică peste măsură. Specialiștii afirmă că temperatura în camere ar trebui să fie de maxim 21-23 de grade, iar pe măsură ce temperatura se ridică acest lucru conduce la evaporarea vaporilor de apă și scăderea nivelului de umiditate.
De asemenea, uscarea forțată a aerului, prin uscarea hainelor pe calorifer, în cameră sau pe uscătoare portabile, afectează foarte mult umiditatea, așa că ar trebui să renunți la acest obicei.
Lipsa aerisirii camerelor poate conduce de asemenea la uscăciune a aerului, așa că se recomandă să deschizi foarte bine geamurile dimineața pentru a permite schimbul maselor de aer.
Aerul foarte uscat apare și în cazul camerelor supraaglomerate, cum ar fi camerele cu foarte multe cărți, cu covoare peste tot și alte elemente textile, cum ar fi perdelele și draperiile. Acestea mențin praful și o stare permanentă de uscăciune a aerului.
Aer uscat în cameră - Efecte:
Un aer foarte uscat în locuință poate afecta starea de sănătate a ocupanților, deoarece agravează anumite afecțiuni sau poate determina apariția unor noi. În același timp însă, un aer prea uscat poate conduce și la efecte asupra locuinței ca ansamblu structural în sine, așadar implementarea unor soluții de reducere a uscăciunii aerului devin necesare.
Efectele aerului prea uscat asupra sănătății
Dacă ai simțit vreodată mâncărimi în zona nasului și ochilor din cauza prafului sau dacă respiri cu dificultate în timpul nopții, probabil că ai căutat informații despre aer uscat in camera efecte și soluții. Nu este greu să îți dai seama că aerul în cameră este uscat, însă uneori minimizăm problema și nu realizăm cât de important este ca aerul să aibă o umiditate relativă potrivită.
Efectele aerului prea uscat asupra locuinței
Ce poți face atunci când aerul este prea uscat în cameră? Remedii & soluții:
Există mai multe soluții la care poți apela pentru a oferi camerei umiditatea de care are nevoie, însă cea mai eficientă este alegerea unor aparate de climatizare care să forțeze eliminarea aerului foarte uscat. Umidificatoarele sunt o soluție eficientă pentru a oferi camerelor umiditatea de care au nevoie și pentru a asigura echilibrul continuu de care este nevoie pentru oameni și plante. În același timp, purificatoarele de aer, care nu ar trebui să lipsească din nicio locuință, mai ales dacă există persoane care suferă de alergii sau astm bronșic.
Aer uscat în camera soluții auxiliare pentru echilibrarea umidității:
- folosirea unor ventilatoare care să răcească aerul;
- plasarea în cameră a unui vas cu apă, a cărei evaporare să conducă la saturarea aerului cu vapori;
- ventilarea naturală zilnică, pentru a permite schimbul de aer;
- acoperirea ferestrelor cu perdele sau draperii opace, pentru a reduce temperatura la interior;
- folosirea unor aparate de aromaterapie cu abur.
Chiar dacă aceste soluții pot fi eficiente, ele au un efect temporar, iar problemele pot reapărea, așa că pentru rezultate de lungă durată este recomandat să folosești un aparat de climatizare care să îți ofere atât protecție împotriva aerului uscat, cât și confortul termic de care ai nevoie.
Aer uscat în camera bebelușului sau a copilului
Copiii sunt cei mai expuși la schimbările termice și de umiditate, așa că trebuie să monitorizezi în permanență dacă există aer uscat în camera bebelușului. Copiii resimt puternic schimbările de umiditate, care îi pot afecta la nivel respirator, mai ales dacă există și un teren alergic. Un aer prea uscat în casă și cu precădere un aer uscat în camera copilului îi poate declanșa acestuia crize de astm bronșic și episoade de alergii de la moderate la severe.
Pentru că din considerente de temperatură nu vei putea amplasa un aparat de aer condiționat în camera copilului, soluția este să achiziționezi un purificator de aer pe care să îl montezi în spațiul în care copilul petrece cea mai mare parte din timp, inclusiv în timpul somnului. Astfel, vei observa că de la un aer foarte uscat în cameră, umiditatea se va echilibra, lucru care îl va ajuta pe copil să se odihnească mai ușor și să evite episoadele de criză provocate de diferite afecțiuni respiratorii.
La nevoie însă, poți amplasa aerul condiționat în hol sau într-o cameră lângă cea a copilului, pentru ca aerul rece să poată pătrunde și în aceasta.
Umiditatea din interiorul locuințelor determină foarte mult starea de confort pe care o resimțim. Dacă simți un aer foarte uscat în cameră sau dacă observi anumite simptome ce pot fi determinate de o umiditate prea scăzută, atunci ia în calcul achiziționarea unor produse speciale care să te ajute să restabilești echilibrul și să te bucuri de confortul de care ai nevoie, mai ales vara, când temperaturile sunt foarte ridicate.