Facebook Pixel

De ce este un ventilator de baie puternic

De ce este un ventilator de baie puternic

A cauta un ventilator de baie puternic poate fi tricky daca nu stim ce il face sa fie puternic. 

Un ventilator de baie este “puternic” doar daca este dimensionat si montat corect. Aceste doua aspecte fiind si cele care stabilesc daca un ventilator este bun sau, mai putin bun. 

Datorita cerintelor pentru un ventilator de baie puternic, venim cu acest suport in care explicam ce determina eficienta si puterea unui ventilator. Te pot ajuta si informatiile despre cum alegi ventilatorul de baie

Ventilatoarele de baie sunt de 2 tipuri: axiale si centrifugale. Subliniem, inca de aici, ca ambele sunt la fel de bune si puternice, iar procesul de selectie devine usor atunci cand alegem in cunostinta de cauza. 
Ventilatoarele axiale sunt proiectate pentru a evacua aerul direct afara cu ajutorul unei elice. Prin evacuare directa, ventilatorul isi pastreaza debitul, eficienta acestuia fiind de 100%, devine “puternic”. 

Directie aer: paralel cu axul de rotatie.

Debitele ventilatoarelor axiale sunt in principiu standard si sunt determinate de diametru: 


Ø 100 mm – 80-100 mc/h

Ø 120 mm – 170-190 mc/h

Ø 150 mm – 350-370 mc/h


Cu cat acest tip de ventilator va fi fortat sa impinga aerul pe o tubulatura/coloana de ventilatie mai mare de 3 metri lungime (maximum recomandat de producator), cu atat eficienta/puterea lui scade. La fel in cazul in care exista coturi pe tubulatura. 

“Puterea” ventilatorului mai este influentata si de dimensionarea lui. Este necesar ca debitul sa fie calculat corect pentru spatiul de ventilat si sa ii fie asigurat si aportul de aer corespunzator. Daca o incapere are nevoie de un anumit debit, sa zicem 200 mc/h, si este pus un ventilator, chiar montat corect, care poate asigura un maxim de 90 mc/h (dimensionat incorect), ventilatorul va fi perceput ca fiind slab.
Al doilea tip de ventilatoare, ventilatorele centrifugale, sunt prin constructie diferite iar mecanismul de evacuare a aerului are la baza o turbina. Un ventilator de baie centrifugal este recomandat pentru a impinge aerul pe tubulaturi mai lungi de 4-5 metri. 

Directie aer: la unghi de 90° fata de directia de admisie

Debitul este acelasi ca la cele axiale, cuprins intre 90, 120 si 280 mc/h. 

“Puterea” lui este data aici de presiune care este considerabil mai mare decat la cele axiale. 

Exemplu:

- Ventilator axial cu diametru 100 mm: debit maxim 90 mc/h, presiune maxima 39 Pa

- Ventilator centrifugal cu diametru 100 mm: debit maxim 90 mc/h, presiune maxima 216 Pa

Intrucat ventilatorul centrifugal impinge aerul cu o turbina, nivelul de zgomot al acestora este mai ridicat. Aceeiasi factori de influenta pentru eficienta lui sunt valabili si aici ca la ventilatoarele axiale, dimensionarea corecta, montajul si aportul de aer corespunzator in incapere.  

Informatiile prezentate sunt doar un ghidaj pentru selectarea unui ventilator de baie “puternic” mai usor. O comparatie intre cele doua este inutilizabila, pentru ca desi ambele sunt ventilatoare, servesc in situatii distincte. Degeaba gasim solutia daca am pus problema gresit. 

Suntem aici pentru a va oferi suport si pentru a alege solutia potrivita si benefica pentru fiecare situatie in parte. Vezi ce model iti place de aici si apoi suna-ne sa-l verificam impreuna!Produse recomandate
Ventilator casnic Punto Filo MF 100/4" VORTICE cod VOR-11123 Ventilator casnic Punto Filo MF 100/4" VORTICE cod VOR-11123
Long-Life: Nu
Lp dB(A) 3 m maxim: 31
Presiune maxima (Pa): 29
Clapeta anti-retur: Da
Presiune maxima (mmH2O): 3
Ventilator centrifugal Vort Quadro Micro 100 Vortice cod VOR-11936 Ventilator centrifugal Vort Quadro Micro 100 Vortice cod VOR-11936
Uz: Casnic;Comercial
Tip montaj: Tubulatura
Folosit in: baie;toaleta;bucatarie;spa;hotel;pensiune;scoala
Tensiune V~50 Hz: 220-240
Culoare: Alb
Ventilator casnic VORTICE Punto Evo Flexo MEX 100/4" LL 1S long-life cod VOR-11313 Ventilator casnic VORTICE Punto Evo Flexo MEX 100/4" LL 1S long-life cod VOR-11313
Folosit in: baie;toaleta;bucatarie;spa;hotel;pensiune;scoala
Tensiune V~50 Hz: 230
Culoare: Alb
Clapeta anti-retur: Da
Long-Life: Da
Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs