Bucătăria este locul în care este preparată hrana zilnică, dar și locul în care ne face plăcere să savurăm ceaiul sau binemeritata cafea. Altfel spus, bucătăria este spațiul în care ne exprimăm creativitatea culinară, locul în care experimentăm și inovăm, dar și locul unde putem fi gazde ideale pentru zile cu familia sau prietenii. Pentru că este camera în care are loc prepararea termică a preparatelor gastronomice, ea este de asemenea expusă și condensului, fumului și ventilării deficitare. Află din acest material tot ce trebuie să știi despre ventilație, dar și despre dispozitivele care te pot ajuta să aerisești cât mai bine bucătăria. 

 

De ce este importantă ventilația bucătăriei?  

Ca orice spațiu al casei, bucătăria are nevoie de o ventilație corectă și eficientă, din raționamente de schimbare a aerului interior. Totuși, bucătăriile sunt spații cu mult mai expuse riscurilor ventilării defectuoase, deoarece procesele de preparare a hranei implică abur și fum. Astfel, pe lângă nevoia zilnică de aerisire, bucătăria mai are nevoie de ventilație din următoarele motive:

  • eliminarea eficientă a vaporilor de apă
  • eliminarea fumului
  • eliminarea monoxidului de carbon
  • eliminarea mirosurilor neplăcute.

 

Reducerea umidității 

Umiditatea din bucătărie este dată de conținutul de vapori din interiorul acesteia. Vaporii pot avea un conținut mare de apă, caz în care umiditatea relativă va fi foarte mare, iar vaporii pot condensa pe suprafețe și pot conduce la formarea condensului. Prin ventilație vaporii ies în exterior, astfel că suprafețele sunt în siguranță, iar pericolul de apariție a condensului este mai mic. 

 

Eliminarea mirosurilor 

În urma proceselor de preparare a hranei rezultă anumite mirosuri, iar acestea pot persista în bucătărie dacă ventilația nu este corect realizată. 

 

 

Înlăturarea unor gaze precum monoxidul de carbon, metanul, dioxid de carbon și dioxid de azot

Monoxidul de carbon poate rezulta ca urmare a proceselor de gătire, dar și ca urmare a ventilării deficitare a spațiilor. Metanul poate proveni de la rețeaua de alimentare, iar dioxidul de azot și dioxidul de carbon poate proveni de la cuptor ca urmare a preparării termice. 

 

Îmbunătățirea calității aerului din interior 

Pentru că în bucătărie sunt preparate alimentele sau se fumează, calitatea aerului poate fi deficitară. Ventilația, fie ea prin intermediul ferestrelor, fie mecanizat, asigură un aer curat și lipsit de noxe.

 

Evitarea apariției mucegaiului și igrasiei 

Ca urmare a formării condensului în urma condensării vaporilor de apă pe suprafețele de perete sau tavan poate apărea cu ușurință mucegaiul și igrasia. Mucegaiul este o ciupercă ce se poate dezvolta foarte rapid în condiții de umiditate, fiind nevoie să cureți substratul de beton în profunzime. Folosind un sistem de ventilație bucătărie eficient poate fi evitată apariția acestor probleme, păstrând suprafețele curate și uscate. 

 

 

 

Elimină fumul de orice tip

Fumul rezultat în urma proceselor de gătire sau fumul provenit de la arderea tutunului poate afecta aspectul și ”sănătatea” pereților. Gudronul din țigări se poate depune pe vopsea sau tencuială formând o peliculă ce este destul de greu de îndepărtat. De aceea de multe ori poți observa urme de culoare maronie pe suprafața pereților, cu aspect uleios, pe care trebuie să îl îndepărtezi mai ales înainte de orice lucrare de renovare.

 

 

 

Soluții de ventilație a bucătăriei. Care este cea mai eficientă metodă de aerisire a bucătăriei?  

Pentru a-ți proteja bucătăria de problemele ce pot apărea din cauza utilizării normale zilnice poți căuta soluții eficiente de ventilație și aerisire bucătărie. Pentru  aceasta trebuie să înțelegi foarte bine fiecare sistem în parte, pentru a putea face cea mai bună alegere pentru casa ta. În prezent există mai multe soluții pe care le poți folosi pentru ventilare, așa că te poți interesa pe site-uri de profil și poți întreba specialiștii despre avantajele fiecărui tip de produs în parte. 

 

Ventilarea cu hotă

Hotele sunt probabil cele mai cunoscute sisteme de aerisire bucătărie, utile mai ales în cazul bucătăriilor de mici dimensiuni. Hota ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute, a umidității, a fumului și aburului, așadar pot fi o soluție eficientă de evacuare. Dezavantajul acestor sisteme este că vei avea nevoie de evacuare hota bucătărie, iar pentru aceasta este nevoie de realizarea unei carote la nivelul peretelui și de instalarea tubulaturii spre exterior. 

 

 

 

Ventilarea mecanica cu sistem integrat

Sistemele integrate sunt o opțiune performantă de ventilare, care te poate scuti de neplăceri în ceea ce privește aerisirea bucătăriei. Aceste sisteme au o funcționare intermitentă, și sunt dotate cu jaluzele speciale care nu permit aerului nedorit să pătrundă în interior. În general sistemele de ventilație cu sistem integrat sunt silențioase, iar acest lucru este un mare avantaj, mai ales comparativ cu hotele de bucătărie. 

 

Ventilarea naturală cu ferestre 

Cea mai puțin costisitoare soluție de ventilare este cea făcută cu ajutorul ferestrelor. Practic, tot ceea ce trebuie să faci este să deschizi ferestrele, atunci când gătești sau atunci când există mirosuri neplăcute, pentru a permite aerului viciat să iasă în exterior. Totuși, există și un mic inconvenient în acest caz, deoarece ferestrele deschise în timpul iernii elimină mirosurile neplăcute, însă scad temperatura aerului interior, lucru care conduce la pierderi de energie.

 

 

 

Ventilarea cu climatizorul

Unele tipuri de sisteme de climatizare pot avea și funcții de ventilare, iar acest lucru poate fi de ajutor atunci când ai nevoie de o soluție de eliminare a aerului viciat. Acest lucru permite intrarea aerului proaspăt în încăpere și îndepărtarea aerului viciat, în timp ce temperatura și umiditatea sunt controlate.

 

Criterii de alegere a sistemului de ventilație

Atunci când alegi sistemul de ventilație potrivit pentru casa ta este important să ai în vedere toate criteriile ce țin de funcționarea acestuia. Pe lângă estetică și dimensiuni, este nevoie să fii atent mai ales la caracteristicile tehnice, deoarece acestea fac diferența de fapt dintre produsele de ventilație. 

 

Zgomotul

Nivelul de zgomot contează foarte mult în alegerea sistemului de ventilație, așadar poți vedea specificațiile produselor pentru a te interesa de numărul de decibeli. Desigur, nivelul de zgomot poate varia în funcție de viteza la care funcționează sistemul, așa că poate fi nevoie de o documentare temeinică a fișelor tehnice.

 

Capacitatea de ventilare

Capacitatea de ventilare, exprimată sub forma cantității de aer ce poate fi ventilată în decursul unei ore, îți poate oferi destul de multe detalii cu privire la funcționarea sistemului. 

Se va calcula corect in functie de volumul incaperii, numarul de schimburi orare, numarul de persoane ce folosesc spatiul si modalitatea de evacuare, liber sau prin tubulatura. 

 

Tipul de montare

Unele sisteme de ventilație sunt mai intruzive, în vreme ce altele sunt mai permisive. Spre exemplu, în cazul hotelor clasice, este nevoie de o străpungere la nivelul peretelui care să asigure evacuarea forțată a aerului la exterior. Acest lucru presupune un oarecare disconfort și de aceea mulți beneficiari pun în balanță ideea de ventilator bucătărie versus hotă. Ideal este sa fie ambele montate si acolo unde amplasarea bucatariei permite, ventilatorul sa fie montat pe peretele exterior pentru evacuare directa. 

 

Senzorul de umiditate

Poți verifica înainte de achiziție dacă sistemul pe care urmează să îl cumperi beneficiază sau nu de un senzor de umiditate. Acesta are rol de control al umidității, prevenind astfel un aport foarte mare de vapori de apă în exces. Este redus astfel și pericolul apariției mucegaiului, lucru foarte important în cazul bucătăriilor. Trebuie verificat la senzor ce trepte de functionare are. De regula pornesc de la 50% umiditate in sus, 60%, 70% sau chiar 80%. 

 

Amplasare

Locul unde urmează să amplasezi sistemul de ventilare contează foarte mult, mai ales în cazul bucătăriilor de mici dimensiuni. Unele tipuri de sisteme de ventilare pot fi poziționate mai aproape de aragaz, așa cum este cazul hotelor, dar nu mai putin de 60 cm inaltime fata de aragaz, însă există și varianta de ventilatoarele cu sistem integrat, ce pot fi montate la nivelul peretelui, ferestrei sau tavanului. 

 

Ventilator pentru bucătărie sau hotă?

Bucătăria este un spațiu care necesită ventilarea temeinică, așa că trebuie să te gândești că în orice situație este mai indicat să te bazezi pe folosirea ambelor metode de ventilație, deoarece împreună te pot ajuta să eficientizezi transferul fluxului de aer viciat spre exterior, pentru a-l înlocui cu cel curat. Din acest punct de vedere ambele sisteme au rolul de a îndepărta fumul, mirosurile și vaporii rezultați în timpul gătitului, chiar dacă au caracteristici și funcții diferite. 

 

Folosirea împreună a celor două sisteme este importantă pentru că hota este un dispozitiv care te poate ajuta mai ales în contextul în care folosești bucătăria foarte des, în vreme ce ventilatorul poate fi pornit mai rar, atunci când există fum, abur sau mirosuri neplăcute. 

 

Alege cu atenție sistemul de ventilare și aerisire casa, în special dacă acesta va lucra preponderent pentru bucătărie. Ia în calcul dimensiunile camerei, posibilitatea de montaj, capacitatea de ventilare, dar și alte detalii ce țin de funcționarea acestuia. În acest fel te vei bucura de o bucătărie lipsită de aer viciat, dar și de problemele care ar deriva dintr-o astfel de situație.