Facebook Pixel

Ventilator axial sau centrifugal?

Din punct de vedere al constructiei unui ventilator, acestea se impart in doua tipuri majore:

  •         Axiale
  •         Centrifugale

Un ventilator este un aparat destinat sa miste aerul. Este construit dintr-un motor (de obicei electric) care roteste palele ventilatorului ce transfera energie aerului.

Ventilatoarele axiale genereaza un flux de aer paralel cu axul de rotatie si au o presiune scazuta, in timp ce ventilatoarele centrifugale genereaza un flux de aer la unghi de 90° fata de directia de admisie dar la o presiune considerabil mai mare fata de cele axiale (sau elicoidale asa cum le vei regasi mai jos).

Presiunea totala furnizata de un ventilator este egala cu cresterea presiunii totale a fluxului de aer creata intre sectiunile de admisie si de evacuare ale aparatului. Presiunea totala este suma presiunii dinamice (legata de patratul de viteza a aerului) si a presiunii statice (presiunea necesara pentru depasirea rezistentei oferite de trecerea aerului).

Ventilatoare sunt clasificate in functie de tipul fluxurilor de aer, respectiv elice.Mai jos sunt mentionate diferentele/asemanarile dintre cele trei tipuri principale de ventilatoare, conform producatorului Vortice:

-          Axial

-          Elicoidal

-          CentrifugalAXIALELICOIDALCENTRIFUGAL
Palepale sustinute de un ax centralpale sustinute de un ax centralpale pozitionate sub forma unui cilindru
Corp ventilatorcorp cilindric cunoscut sub denumirea de carcasaincadrare oferita de o rama in loc de carcasacarcasa in forma de spirala tip melc
Directie aerparalel cu axul de rotatieparalel cu axul de rotatiela unghi de 90° fata de directia de admisie

Presiune aer

(valorile exacte poti fi calculate de un specialist All4Ventilation)

mediejoasamare
Elicediferite unghiuri de inclinare ale palelor fata de axunghi de inclinare al palelor foarte redus sau delocpale indreptate inainte sau pale indreptate inapoi
Lungime tubulaturamedielimitatalunga
Imagine general descriptiva

Exista si alte tipuri constructive rezultate din combinatii ale tipurilor majore prezentate mai sus:

-          Axial-centrifugal

-          Mixte (axial + elicoidal)

-          Radiale (refulare de-a lungul razei)


Ventilatoare axiale/elicoidale

Ventilatoarele axiale/elicoidale se folosesc cu aspiratie si refulare libera sau in conducte scurte sau medii. 


Ventilatoare centrifugale

Comparativ cu ventilatoarele axiale sau elicoidale, ventilatoarele centrifugale cu aceeasi capacitate a debitului de aer dezvolta o presiune statica mai mare, ceea ce le face ideale pentru folosirea lor in sisteme de ventilatie ce utilizeaza tubulatura sau montate pe conducte de aer. Spre deosebire de ventilatoarele axiale care permit aceasta functie, unitatile centrifuge nu sunt reversibile; inversarea directiei ventilatorului nu inverseaza si fluxul de aer.

 

*Daca nu se efectueaza un calcul corect al diametrului si al lungimii, ventilatoarele pot avea o eficienta foarte scazuta sau poate exista riscul de a se defecta.


Contacteaza specialistii All4Ventilation pentru o dimensionare corecta a ventilatorului. 


Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs