Ce debit are ventilatorul de baie 150 mm
Din linia ventilatoarelor rezidentiale, modelul de 150 mm este cel mai mare disponibil. Este potrivit pentru baie sau bucatarie si ofera o evacuare rapida a aerului sau a mirosurilor nedorite din incapere. Debitele sunt cuprinse intre 300 si 400 mch. Pot fi potrivite pentru spatii de 15-18 mp, calculate la un numar de schimburi orare de 8. Pe acelasi diametru 150 mm exista si ventilatorul Vario, care este reversibil, iar debitul pentru introducere este 150 mch si putin mai mare, de 215 mch la varianta cu motor long-life.
Cum se poate monta un ventilator baie 150mm
Ventilatoarele pe diametru 150 mm de la Vortice sunt modele axiale. Se monteaza pe perete, cu evacuare direct afara sau in tubulatura cu o lungime maxima de 4-5 metri. Pentru unele dintre modele, exista posibilitatea montarii acestora pe fereastra sau panou pvc. Intrucat comunica direct cu exteriorul, acestea pot fi dotate cu jaluzele automate care nu permit intrarea aerului nedorit din exterior atunci cand ventilatorul este oprit.
Daca ai fereastra, mai ai nevoie de ventilator?
Ventilatia se poate face in doua moduri: natural si mecanic. Ventilatia naturala presupune deschiderea ferestrei si permiterea schimbului de aer natural, necontrolat, necalculat. Este eficienta si ajuta la aerisirea incaperii rapid. Pot aparea dificultati iarna, cand aerul de afara este foarte rece si deschiderea ferestrei permite intrarea unei cantitati mari de aer rece in interior, cauzand insa pierderi termice.
Ventilatia mecanica presupune folosirea unui ventilator sau sistem de ventilatie, care evacueaza aerul viciat intr-un mod controlat, cu debit calculat pentru volumul incaperii respective. Ambele solutii sunt optime pentru evacuarea aburului, mirosurilor si aerului viciat. Diferenta este ca prin ventilatia naturala, evacuarea se va face intr-un timp mai scurt. Dar ventilatorul vine in completare atunci cand nu dorim deschiderea ferestrei din cauza temperaturilor de afara.
Curatarea ventilatorului
Pentru a prelungi durata de viata a ventilatorului si a-i mentine performantele, curatarea periodica este esentiala. Ventilatorul de baie evacueaza aer viciat, murdar, cu particule de praf si umiditate, care in timp se depun pe elice si componentele lui. Producatorul recomanda curatarea acestuia cu o pensula uscata, curata. In locurile mai greu accesibile se poate folosi un spray cu aer comprimat. Atentie insa, fara a aplica presiune sau forta pe componentele ventilatorului. Daca ventilatorul este dotat cu filtru, acesta fie va fi spalat si uscat complet inainte de a fi pus la loc, fie se inlocuieste periodic, in functie de gradul de colmatare. Un filtru foarte incarcat cu praf va determina ventilatorul sa depuna mai mult efort si sa scada performanta.