Ce inseamna HVAC si care este obiectivul sistemului?

Ce inseamna HVAC si care este obiectivul sistemului?

Prescurtarea HVAC vine de la: Heating (H), Ventilation (V), Air conditioning (AC) cu traducere in limba romana Incalzire, Ventilatie si Aer Conditionat.

In magazinul online All4Ventilation gasesti instalatii de ventilatie si climatizare pentru spatii comerciale si rezidentiale. 

Pentru a intelege mai bine conceptul unui sistem HVAC, in continuare le vom explica pe fiecare in parte.

Incalzirea (Heating) – prin incalzire se intelege asigurarea unui nivel termic confortabil in incapere. Aceasta poate fi locuinta proprie, cladire de birouri, restaurant, spatiu comercial, sera, fabrica etc. Incalzirea se poate realiza local sau folosind un sistem centralizat iar sursele de caldura folosite pentru incalzire sunt:

  • arderea combustibililor (solizi, lichizi sau gazoși);
  • agentul termic (de obicei apă fierbinte, furnizat de sistemele de termoficare);
  • curentul electric (în cazul încălzirii cu radiatoare electrice);
  • energia solară (captată de panouri solare termice);
  • mediul ambiant (solul) (în cazul încălzirii cu pompe de căldură).

Ventilatia (Ventilation) – este procesul prin care, aerul viciat din incapere este evacuat si inlocuit cu aer proaspat, adus din exterior, filtrat si incalzit sau racit in functie de temperatura exterioara.  Ventilatia poate fi efectuata in orice tip de incapere si se realizeaza prin mijloace naturale sau mecanice. Ventilația naturală, denumită și ventilație pasivă, utilizează mișcarea naturală a aerului datorata diferenței de presiune intre interior si exterior.  Ventilația mecanica presupune existenta unui ventilator care sa evacueze respectiv introduca aerul fortat.

  • Ventilația naturală este importantă deoarece poate furniza și transporta aer proaspăt fără ventilatoare si are avantajul de a fi mult mai economica. Dezavantajul ei este reprezentat de faptul ca schimbul se poate realiza cu mentinerea conditiilor de confort interior numai in cazul in care conditiile exterioare sunt optime, in caz contrar este necesara ventilarea mecanica prin care realizam filtrarea, incalzirea/racirea si umidificarea/dezumidificarea aerului exterior inainte de a l introduce in camera
  • Ventilatia mecanica este considerata solutia cea mai buna, putand fi utilizata pe tot parcursul anului, indiferent de conditiile exterioare si in plus oferind posibilitatea utilizarii unui recuperator de caldura cu ajutorul caruia sa recuperam intre 5080 % din energia consumata pentru asigurarea confortului interior. Deasemenea, ventilatia mecanica permite utilizarea filtrelor ce pot retine particule de praf, polen, mucegai, bacterii si pot elimina mirosurile neplacute. 

Aer conditionat (Air Conditioning) – Este procesul prin care realizam racirea aerului interior, recirculandu-l deasupra unui schimbator de caldura prin care circula agent frigorific. Acest proces aduce cu sine pe langa racirea aerului si dezumidificarea lui. In cazul echipamentelor ce pot functiona in pompa de caldura, se poate realiza si incalzirea aerului interior inversand ciclul termic al aparatului. 


Mai jos sunt enumerate principalele obiective ale unui sistem HVAC:

  • Evacuarea aerului viciat
  • Introducerea aerului proaspat
  • Filtrarea aerului proaspat
  • Controlul temperaturii
  • Controlul umiditatii
  • Recuperarea energiei
  • Sa fie silentios
  • Sa fie economic

Dintr-un sistem HVAC eficient si complet fac parte si recuperatoarele de caldura, care indeplinesc 4 dintre functiile enumerate mai sus (evacuare aer, introducere aer, filtrare, recuperare caldura prin trasferul termic de energie). 

In site, gasesti recuperator de caldura pentru spatiu comercial si recuperator de caldura pentru spatiu rezidential. 

Ai nevoie de ajutor cu sistemul tau HVAC? Contacteaza un specialist!

Asigura-te ca vei primi din partea acestuia o analiza tehnica a spatiului in conformitate cu cerintele tale. Pana la selectia sistemelor de ventilatie - incalzire - climatizare, orice amenajare presupune ca proiectarea initiala a spatiului sa fie corect calibrata cu destinatia finala si configurata pe termen lung de exploatare, astfel incat tie ca beneficiar sa ti se ofere un mediu sanatos, confortabil pentru lucru si viata dar si un sistem HVAC economic, fiabil si cu costuri mici de intretinere.

Costul unui sistem HVAC nu este singurul element de luat in seama in alegerea ta ca beneficiar. Costurile in exploatarea zilnica (consum de combustibil, energie, etc.) costurile cu intretinerea ulterioara (service, piese de schimb, interventii), eficienta (randamentul instalatiei), nivelul de zgomot, disponibilitatea pieselor de schimb la furnizor, profesionalismul si rapiditatea in comunicare a furnizorului, toate aceste elemente trebuie cantarite in alegerea oricarui beneficiar.

 

Ai intrebari legate de HVAC?

Le asteptam in comentarii mai jos!

 

Lasa un comentariu
Nu exista opinii la acest produs